Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van yuan

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

De Chinese economie is niet weg te denken uit de huidige economische en politieke wereldorde. De munteenheid die bij deze economie hoort, de yuan, speelt een cruciale rol. De yuan (元), de munteenheid die bij de Chinese renminbi hoort en die in de volksmond ook wel eens kuai (塊 / 块) wordt genoemd, is de officiële munteenheid van de Volksrepubliek China.

De yuan en de Chinese renminbi: een belangrijk onderscheid

Hoewel de termen yuan en renminbi vaak door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil. De renminbi, wat letterlijk “het volksgeld” betekent, is de officiële naam van de valuta. Dit terwijl yuan verwijst naar de basiseenheid van de renminbi. Als zodanig kan men zeggen dat renminbi de Chinese munteenheid is en yuan de denominatie ervan.

Voor Europeanen voelt dit wellicht vreemd aan. Dat komt omdat de officiële naam van de munteenheid bij ons de euro is en we ook betalen met euro’s, bijvoorbeeld met een biljet van 20 euro. In het Verenigd Koninkrijk is dit dan weer anders. Daar hebben we het over het Britse pond als munteenheid, terwijl men bijvoorbeeld betaalt met 20 pounds. Het Britse pond is hier te vergelijken met de Chinese renminbi en de pounds zijn te vergelijken met de yuan.

De onderverdeling van de yuan

Zoals je een euro kunt onderverdelen in eurocenten, kun je ook een yuan verder onderverdelen. Een yuan is onderverdeeld in 10 jiao (角), ook bekend als mao (毛). Een jiao is verder onderverdeeld in 10 fen (分). In de praktijk worden fen echter zelden gebruikt vanwege hun lage waarde. Er zijn munten van 1, 2 en 5 fen en van 1, 2 en 5 jiao. Daarnaast bestaan er munten van 1 yuan. Er zijn ook biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan. Wat het extra complex maakt, omdat we dit bij ons niet kennen, is dat er een overlap bestaat tussen de biljetten en de munten. Zo zijn er zowel munten als biljetten van 1, 2 en 5 jiao en van 1 yuan. Er bestaan zelfs briefjes van de fen, maar deze worden in de praktijk zo goed als niet gebruikt. Bij de yuanbiljetten is altijd een Chinees gebouw of landschap op de achterkant afgebeeld. Het portret van Mao Zedong staat op de voorkant van deze biljetten. Mao Zedong is de grondlegger van de Chinese volksrepubliek en overleed in 1976.

De onderverdeling van de yuan

Ontwikkeling van de digitale yuan

Juist zoals de ECB werkt aan een digitale euro, ontwikkelt China een digitale versie van de yuan. Dit wordt ook wel de eCNY genoemd. Op de Yuan Pay Group website kun je meer lezen over de digitale yuan en de ontwikkeling hiervan. Hoe dan ook heeft de digitale yuan moeite om zich te profileren als een vast betaalmiddel in China, ondanks recente pogingen van de overheid om nieuwe functies toe te voegen die het gebruik ervan moeten bevorderen.

De yuan in het internationale betaalverkeer

In 2016 werd de yuan door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgenomen in de Special Drawing Rights Basket (SDR), wat een erkenning is van de yuan als een wereldwijde reservevaluta. Desondanks wordt de yuan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de dollar, nog niet massaal gebruikt in het internationale betalingsverkeer. Slechts in sommige landen, zoals Mongolië en Noord-Korea, wordt het voor dagelijkse transacties naast de lokale valuta gebruikt. In andere landen, zoals Cambodja en Vietnam, wordt het geaccepteerd in grensgebieden en bij de toeristische hotspots.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: