Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van inflatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(1)

Wat is inflatie?

Inflatie is een economisch fenomeen waarbij de prijzen gestaag stijgen. Het is een proces waarbij geld minder waard wordt, omdat er meer van het geld in omloop is dan er goederen en diensten beschikbaar zijn. Als er meer geld in omloop is, is elk stukje geld minder waard, omdat er meer mogelijkheden zijn om dat geld te besteden. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen van goederen en diensten, omdat er meer geld op de markt is om die goederen en diensten te kopen.

Waarom wordt inflatie een verborgen belasting genoemd?

Inflatie wordt een verborgen belasting genoemd omdat het geld dat mensen verdienen, minder waard is dan het was toen ze het verdienden. Als gevolg hiervan hebben mensen minder koopkracht. Ze hebben hetzelfde bedrag geld, maar dat geld is minder waard omdat de prijzen van goederen en diensten omhoog zijn gegaan. Inflatie is dus een vorm van belasting omdat mensen meer geld uitgeven aan goederen en diensten dan ze zouden doen als de prijzen constant waren.

Een langdurige of zeer hevige periode van inflatie kan resulteren in het instorten van een valuta als gevolg van hyperinflatie. In de geschiedenis is dat met elke niet gedekte valuta gebeurd. Recente voorbeelden zijn Zimbabwe en Weimar Duitsland (net voor de jaren 40). Turkije kent tegenwoordig ook een geldontwaarding van 80+% per jaar. Het is wachten totdat de Lira al haar koopkracht verliest.

Wat betekenen de termen deflatie, stagflatie en stagnatie?

Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie (geldontwaarding) en is een proces waarbij de prijzen structureel dalen. De koopkracht van je Euro neemt dan toe. Des te langer je wacht, wordt het geld meer waard.

Stagflatie is een situatie waarin de inflatie relatief hoog is, maar de economie wel stagneert (productie en vertrouwen neemt af). Het is dan erg moeilijk om tegelijker de inflatie in te beperken en de economie te stimuleren. Methodes om de prijsinflatie af te remmen, hebben ook een afremmend effect op het consumentenvertrouwen en de productiviteit.

Stagnatie is een situatie waarin de economie niet of nauwelijks meer groeit. Wanneer er sprake is van een paar kwartalen krimp, dan spreken we over een recessie.

Waarom sturen Centrale Banken op een lichte inflatie van 2% per jaar?

Centrale Banken sturen op een lichte inflatie van 2% omdat dit gunstig is voor de economie. Een lichte inflatie stimuleert de economie omdat het consumenten aanmoedigt om te spenderen. Als de inflatie te laag is, is er een risico op deflatie, wat schadelijk kan zijn voor de economie, omdat mensen eerder geneigd zijn te sparen (koopkracht neemt toe als je wacht). Een lichte inflatie stimuleert ook de lonen, wat goed is voor het consumentenvertrouwen.

Oorzaken van inflatie

Er zijn veel verschillende oorzaken van inflatie. Een van de belangrijkste oorzaken is de vraag-aanbodverhouding. Als er meer vraag is naar goederen en diensten dan er aanbod is, stijgen de prijzen. Ook kan inflatie worden veroorzaakt door een hoge rente, een stijging van de lonen en een hoge overheidsuitgaven. Een andere oorzaak kan de creatie van meer geld in het systeem zijn, wanneer er meer geld wordt gedrukt, terwijl er niet meer geproduceerd wordt, dan moeten de prijzen van goederen en diensten wel stijgen.

Gevolgen van inflatie

Inflatie heeft een aantal negatieve gevolgen. Ten eerste vermindert het de koopkracht van mensen. Als de inflatie stijgt, wordt het geld minder waard, wat betekent dat mensen minder kunnen kopen met hetzelfde bedrag geld. Ten tweede heeft het een negatieve invloed op bedrijven. Als de inflatie stijgt, stijgen ook de kosten voor bedrijven, wat betekent dat ze minder kunnen investeren in hun bedrijven. Ten derde heeft inflatie een negatief effect op spaarders. Hoge inflatie betekent dat spaargeld minder waard wordt, omdat de rente niet voldoende is om de inflatie te compenseren.

Geldontwaarding bestrijden

Er zijn verschillende manieren waarop Centrale Banken geldontwaarding kunnen bestrijden. Een van de meest effectieve manieren is de rente verhogen, wat betekent dat spaarders meer rente krijgen voor hun spaargeld. Dit zorgt ervoor dat mensen minder geneigd zijn om geld uit te geven aan goederen en diensten, waardoor de prijzen dalen. Ook kunnen Centrale Banken hun geldverstrekking beperken, wat betekent dat er minder geld in omloop is.

Conclusie

Inflatie is een economisch fenomeen waarbij de prijzen stijgen als gevolg van een toename van het geld in omloop. Inflatie wordt vaak een verborgen belasting genoemd omdat mensen minder koopkracht hebben als gevolg van de stijgende prijzen. Deflatie, stagflatie en stagnatie zijn andere economische fenomenen die het tegenovergestelde van inflatie zijn. Centrale Banken sturen op een lichte inflatie van 2% omdat dit gunstig is voor de economie. Er zijn verschillende oorzaken van inflatie en het heeft een aantal negatieve gevolgen. Centrale Banken kunnen geldontwaarding bestrijden door de rente te verhogen of door hun geldverstrekking te beperken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: