Betekenis van warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzaam systeem dat naast of in plaats van de cv-ketel het huis verwarmt. De warmtepomp haalt zijn energie uit elektriciteit en onttrekt warmte uit de lucht, grondwater of de mechanische ventilatie. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en het warme tapwater. Wel moet de woning goed geïsoleerd zijn om geheel op de warmtepomp te kunnen draaien. De warmtepomp wordt gestimuleerd omdat alle woningen in Nederland in 2050 van het aardgas af moeten zijn.

Voordelen van een waterpomp

Een warmtepomp werkt op minder hoge temperaturen dan de cv-ketel. Daarom werkt de warmtepomp het beste met vloerverwarming. Met het aanschaffen van een volledig elektrische warmtepomp kan het aardgas uit de woning verwijderd worden. Het stroomverbruik neemt dan toe, maar het gasverbruik vervalt volledig. Vandaar schaffen veel consumenten met een warmtepomp ook zonnepanelen aan om hun hogere elektriciteitsverbruik te compenseren. Een andere combinatie is te maken met de zonneboiler waardoor warm water gemaakt wordt uit de energie van de zon.

Subsidies

De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van de warmtepomp door subsidies om zo het gebruik van aardgas te beperken. De subsidie voor warmtepompen kan oplopen van 500 tot 8.500 euro per apparaat. Vooral voor hybride warmtepompen kan het voordeel oplopen tot wel 40% van de aanschafprijs. De verwachting is dat Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waar de warmtepomp onder valt tot 2030 beschikbaar blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *