Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van zonnestroom

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Zonnestroom is de elektriciteit die door middel van zonnepanelen opgewekt wordt. In het bijzonder pv panelen, waarbij de panelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen (zonnecellen) die die energie opwekken door middel van de zon en vervolgens omzetten naar elektriciteit.

Pv paneel of zonnepaneel

Met een pv paneel kun je dus zonnestroom opwekken. Maar wat is dan het verschil tussen een pv paneel en zonnepaneel? Wel, pv panelen is meer een technische benaming, terwijl we het woord zonnepanelen vaker horen. De naam spreekt wat meer aan, maar eigenlijk zijn deze twee dus gewoon hetzelfde. Je kunt er zonnestroom mee opwekken.

Omvormer nodig voor opwekken

Om daadwerkelijk elektriciteit op te wekken middels de panelen heb je een omvormer nodig. Het pv systeem produceert namelijk gelijkstroom (DC) uit de zonne-energie, maar het stopcontact levert wisselstroom (AC). Wanneer je zonnestroom wilt gebruiken moet je dus een compleet zonnesysteem aanschaffen, inclusief zonnepanelen en omvormer.

Zonnestroom beter voor milieu dan grijze stroom

De zon schijnt voor niets en je kunt je wellicht dan ook voorstellen dat zonnepanelen kopen een goede keuze is voor het milieu. Een duurzame maatregel, waarmee we alternatieve bronnen voor het produceren van stroom meer met rust kunnen laten. Denk aan gas en steenkool: door dit om te zetten in elektriciteit ontstaan er broeikasgassen, waaronder CO2.

Financiële voordelen zonnepanelen

Ook financieel gezien is zonnestroom een aantrekkelijke keuze. Je investeert eenmalig in het zonnesysteem, om er vervolgens jaren profijt van te hebben. Gemiddeld kosten zonnepanelen circa €3.500 tot €5.000. Deze investering verdien je in zo’n zes tot acht jaar terug, terwijl de zonnepanelen van tegenwoordig al snel twintig jaar meegaan. Voor het opwekken van zonnestroom doe je dus een eenmalige investering en in ruil krijg je een lage energierekening voor de komende jaren, waardoor je op termijn voordeliger uitkomt.

Subsidie op zonnestroom systeem

Met het oog op duurzaamheid verschaffen gemeenten je soms subsidie om de aanleg van een zonnesysteem te bekostigen. De regelingen verschillen per woonplaats en van tijd tot tijd, dus check zelf even de website van je gemeente om te zien of er een aantrekkelijke regeling voor jou van toepassing is. Naast zonnepanelen kun je ook soms subsidie pakken op andere duurzame maatregelen, waaronder de installatie van een warmtepomp, dakisolatie, ledverlichting, et cetera.

21% btw weg ermee

De btw op zonnepanelen kun je sowieso besparen. Zo wordt de keuze voor het opwekken van zonnestroom een stuk voordeliger. Hoe dat zit? Als je in 2022 een zonnesysteem aanschaft dan kun je in de meeste gevallen de 21% terugvragen bij de Belastingdienst. En anders kun je ook wachten tot 2023, want dan gaat naar verwachting de btw op zonnepanelen er volledig af. Scheelt je al snel €1.000 in kosten.

Financiering met verduurzamingshypotheek of groene lening

Verduurzamen wordt niet alleen van de Rijksoverheid en gemeenten gestimuleerd, maar ook vanuit geldverstrekkers. Wil je graag zonnestroom opwekken en een zonnesysteem bekostigen, maar kun je die investering niet in één keer behappen? Dan kun je een verduurzamingshypotheek of groene lening overwegen. De voorwaarden zijn vaak aantrekkelijker dan die van alternatieve leningen en dat zorgt ervoor dat je met een dergelijke lening vaak op termijn alsnog voordeliger uit bent dan wanneer je niet zou kiezen voor zonnestroom.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: