Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van centrale verwarming

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Centrale verwarming is het systeem om je vanuit een warmtebron of een centraal punt warmte te geven in het hele interieur van je gebouw of een deel van het gebouw naar elke kamer in huis. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere systemen om de temperatuur van het gebouw te regelen. Vaker wordt het gebruikt in een kouder klimaat om een ​​groep gebouwen of gebouwkamers te verwarmen. Niet alleen dat, maar het wordt ook gebruikt in de meeste commerciële gebouwen zoals hoogbouw, kantoorgebouwen, winkelcentra en hotels met een vorm van centrale verwarming. Een cv ketel kopen kan desondanks ook gedaan worden voor centrale verwarming van een woning.

Verwarming van water

Warm water verdeelt de warmte gelijkmatig over elk deel van ons huis via een stuk netwerkleidingen. Je kunt het leidingnetwerk aansluiten op de radiatoren in elke kamer, of je kunt onder de vloer doorlussen voor vloerverwarming. Beide systemen voorzien je van verwarming door zachte warmte in je kamer af te geven. Er zijn nu echter verschillende centrale verwarmingssystemen op de markt. De meeste hebben een cv ketel en het is eigenlijk een energiezuinige warmteproducent die helpt de energierekening laag te houden. De kosten van een ketel bedragen ongeveer 1.500 tot 6.000 euro, afhankelijk van het gekozen systeem. Het piekt op 80-90 graden, dus het water kookt niet. Het gebruikt leidingen voor de distributie van warmtewater of ovenwarmte en de hulp van warmtewisselaars of de radiatoren om de warmte naar de lucht te geleiden. Heet water wordt meestal geproduceerd om de warmte meestal in grote systeemstoom te verdelen.

Belangrijkste kenmerken van centrale verwarming

Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste kenmerken van centrale verwarming, waarbij normaliter dus gebruik wordt gemaakt van een cv ketel in Nederland.

  • Het vereist geen geforceerde luchtbeweging, geen warme en koude plekken, geen tocht of luidruchtige ventilatoren om tevreden mee te zijn. De warmte komt onopvallend en passief naar buiten. Het verwarmt zowel stoffen als objecten in de kamer.
  • Verwarmd water dat uit de warmwaterboiler wordt weggepompt via leidingen onder de vloer of in de radiatoren. Vervolgens geeft het de warmte zachtjes af in de kamer.
  • In Nederland zijn aardgasketels de meest gebruikte systemen door de meeste mensen. Veel modellen kunnen ook on-demand warm water produceren voor huishoudelijk gebruik. Sommige verwarmen ook natte systemen, zoals een spa of zwembad, en leveren tegelijkertijd het sanitair warm water en de centrale verwarming. Om meer te weten, moet je een globaal idee hebben over de ketels. Online kun je hier veel informatie over vinden!
  • Het totale proces is enorm goed en efficiënt. Er wordt geen water verbruikt en als het water op temperatuur komt, wordt het uitgeschakeld. Tegelijkertijd blijft er warmte uit de radiatoren of de leiding komen.
  • Elk systeem is uitgerust met een tijdregelaar of een thermostaat die ervoor zorgt dat warmte alleen wordt afgegeven wanneer dat nodig is. Daarnaast kunnen individuele radiatoren ook worden gebruikt om te passen met een thermostaat, waardoor je een uitstekende controle hebt over de verwarming die in verschillende delen van het huis wordt geleverd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: