Wat is vetinaire geneeskunde?
Vetinaire geneeskunde oftewel diergeneeskunde is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten bij dieren, van huisdieren tot vee en dierentuindieren.
Focus van vetinaire geneeskunde
Wat je misschien niet weet, is dat dierenartsen ook bijdragen aan de volksgezondheid door te werken aan de bestrijding van zoönosen, ziekten die van niet-menselijke dieren op mensen worden overgedragen, zoals de ziekte van Lyme en het West-Nijlvirus.
Het werkterrein van de diergeneeskunde is breed en omvat alle diersoorten, zowel tamme als wilde, met een scala aan aandoeningen die verschillende soorten kunnen treffen. Veterinaire specialisten zijn onder meer:
Dierenartsen
Artsen die de gezondheid van zowel dieren als mensen beschermen, dierenartsen kunnen hun eigen dierenkliniek hebben die voor gezelschapsdieren zorgt, of ze kunnen in dierentuinen, wildparken of aquaria werken; zich richten op volksgezondheid en regelgevende geneeskunde; de academische wereld of onderzoek ingaan; of ze kunnen andere carrièrepaden volgen.
Diergeneeskundig technici
Deze werknemers helpen dierenartsen met chirurgie, laboratoriumprocedures, radiografie, anesthesiologie, behandeling en verpleging en voorlichting van klanten. Bijna elke staat vereist dat een dierenartsassistent slaagt voor een toelatingsexamen om een hoog niveau van bekwaamheid te garanderen.
Veterinaire assistenten: Zij ondersteunen de dierenarts en/of de dierenartsassistent bij hun dagelijkse taken. De assistent kan gevraagd worden om kennelwerk te doen, te helpen bij het in bedwang houden en behandelen van dieren, de dieren te voederen en uit te laten, of tijd te besteden aan administratieve taken.
Andere functies in een dierenartsenpraktijk kunnen zijn: receptionist en praktijkmanager (iemand die de zakelijke functies van het kantoor beheert).
Gedragsdeskundigen
Gedragskundigen maken ook deel uit van de diergeneeskunde, hoewel ze meestal niet in het kantoor van een dierenarts te vinden zijn. Zij bestuderen de manier waarop dieren zich gedragen en proberen vast te stellen wat de oorzaak is van bepaalde soorten gedrag en welke factoren gedragsverandering kunnen veroorzaken. De meeste dierengedragsdeskundigen werken in een academische omgeving, meestal in biologie- of psychologieafdelingen, waar ze lesgeven en op hoog niveau onderzoek doen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?