Inhoudsopgave
Wat is verzuim?
Verzuim of haar synoniem absenteïsme zijn termen uit het arbeidsrecht. We spreken over verzuim als de werknemer niet op zijn werk verschijnt en als reden daarvoor aangeeft dat hij ziek is. Of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk met goede redenen thuisblijft is daarbij nog de vraag en wordt bij langdurig ziekteverzuim vaak onderzocht door een Arboarts.
Soorten verzuim
1. Kortdurend ziekteverzuim
2. Frequent kortdurend (ziekte)verzuim
3. Langdurend ziekteverzuim
4. Ongeoorloofd verzuim
Kortdurend ziekteverzuim
Iedereen is wel eens kortstondig ziek. Je bent strontverkouden, hebt de griep te pakken of je moet geopereerd worden en mag tijdelijk niet werken.
Frequent kortdurend verzuim
Van kortdurend, frequent verzuim is sprake als de werknemer zich regelmatig even ziek meldt. Oorzaken hiervan kunnen werkstress, privéproblemen (bijv. relatieproblemen, ziek kind, geldzorgen) of een zwak gestel (slechte weerstand of broos lichaam) zijn.
Langdurig ziekteverzuim
In dit geval meldt de werknemer zich ziek en blijft hij gedurende lange tijd uit de running. Bijvoorbeeld door een burn-out die niet tijdig is gesignaleerd, een overbelast lichaam bij zwaar werk of een slopende ziekte waar hij of zij niet van weet te herstellen.
Ongeoorloofd verzuim
Bij ongeoorloofd verzuim blijft de werknemer thuis terwijl hij daar eigenlijk geen gegronde reden voor heeft. Hij komt bijvoorbeeld te laat terug van vakantie, gaat zonder jouw toestemming naar een film tijdens werktijd of blijkt in (voorlopige) hechtenis te zitten.
Wat zijn nou de oorzaken van de eerder genoemde soorten verzuim? Laten we de drie meest voor de hand liggende redenen nog even opnoemen.
Oorzaken van verzuim
- Psychische klachten (psychisch verzuim)
- Fysieke klachten
- Geen legitieme redenen, niet opdagen