Betekenis van arbeidsdeskundig onderzoek

Arbeidsdeskundig onderzoek, wat en wanneer?
Bij een werknemer die langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, wordt er een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd. Maar wat is een arbeidsdeskundig onderzoek eigenlijk? En wanneer moet dit onderzoek worden uitgevoerd? Wij vertellen het in dit artikel!

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek doet een arbeidsdeskundige onderzoek naar de werksituatie van een arbeidsongeschikte of zieke werknemer. Het doel hiervan is het meer inzicht krijgen in de beperkingen, de mogelijkheden, de werkplek en de restverdiencapaciteit van de zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Wil je een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren? Kies voor een professioneel arbeidskundig Expertisecentrum, zoals ADXpert.

Hoe werkt een arbeidsdeskundig onderzoek?

Als werkgever kan je een arbeidsdeskundige inschakelen om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren voor je personeel. Echter heb je wel te maken met een aantal juridische regels. Zo krijg je te maken met Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Wet verbetering poortwachter (WVP).

Je kunt als werkgever een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren in verband met je personeel. De Wet verbetering poortwachter (Wvp) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) bevatten hiervoor belangrijke juridische spelregels.

Het doel van het arbeidsdeskundig onderzoek wordt in de meeste situaties bepaald door vier vragen, namelijk:

  1. Is de werknemer geschikt of ongeschikt voor zijn werk?
  2. Indien ongeschikt, is het mogelijk om het werk aan te passen?
  3. Is het aanpassen van het werk of de werkplek niet mogelijk, kan de werknemer dan binnen het bedrijf andere passend werk verrichten?
  4. Zijn er geen andere passende werkzaamheden mogelijk, is het dan een mogelijkheid om ander passend werk buiten de organisatie te vinden? (dit wordt ook wel spoor 2 genoemd)

Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek?

Bij veel organisaties wordt er pas rond de evaluatie na een jaar ziekte een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet. Dit staat overigens nergens vermeld, maar toch lijkt dit bij veel organisaties de standaard te worden. Het is echter niet altijd nodig om rond deze datum een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren. Een onderzoek kan je aanvragen als het na de ziekmelding al snel duidelijk is dat een terugkeer in het eigen werk van de werknemer niet meer mogelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *