Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van textiel

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Textiel is een stof (geweven of gebreid) gemaakt van garen. Hoewel het gaat om geweven stof, wordt het ook toegepast op vezels, garen, stof en elk ander product dat hiervan is gemaakt. Het wordt ook geassocieerd met de productie van kleding.

Andere definities van textiel

Elk product vervaardigd door weven, breien of vervilten.
Elke soort grondstof zoals vezels of garen, geschikt om te weven.
Alles wat betrekking heeft op stoffen of het produceren van stoffen.
Het fundamentele bestanddeel van confectiekleding.
Een afgewerkt stuk stof dat voor een bepaald doel wordt gebruikt.
Elk soort materiaal dat bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels.

Textiel is erg belangrijk voor ons

Textiel is de tweede basisbehoefte van de mens. Het heeft zo’n belangrijke invloed op ons dagelijks leven dat iedereen er iets van moet weten. Vanaf de vroegste tijden hebben mensen verschillende soorten textiel gebruikt voor bedekking, warmte, persoonlijke versiering en zelfs om persoonlijke rijkdom te tonen. Vandaag de dag wordt textiel nog steeds voor deze doeleinden gebruikt en is iedereen een ultieme consument. Hoewel we niet de directe koper zijn, gebruiken we het in ons dagelijks leven. Zo kopen de inkopers het product van de fabrikanten, vervolgens stellen ze het tentoon in het winkelcentrum en vervolgens kopen wij de producten om ze te gebruiken.

Textiel kan geweven worden

Veel industrieën, zoals de automobielindustrie, zijn belangrijke afnemers van textiel in verschillende vormen. Enkele andere consumenten zijn huisvrouwen, kleermakers en binnenhuisarchitecten. Evenals studenten die studeren voor deze en diverse andere beroepen waarbij kennis van textiel van groot belang is. Een van de voordelen van textiel is dat gemakkelijk bedrukt kan worden.

Vezel

De textielindustrie gebruikt veel verschillende soorten grondstoffen. Grondstoffen beginnen in de landbouw met de vezelproductie van katoen, vlas en andere vezelgewassen; in de veeteelt van schapen, andere dieren en zijderupsen; in de mijnbouw van metalen en mineralen.

Garen

De vezels worden verwerkt tot garens. De garens worden op verschillende manieren, zoals weven en breien, verwerkt tot stoffen voor industrieel en consumentengebruik.

Grijze stof

De ongeverfde en onafgewerkte stof wordt grijze stof genoemd.

Afgewerkte stof

Grijze stoffen worden verwerkt tot afgewerkte stoffen, die er bijzonder uitzien en bijzondere prestaties leveren.

Eindproduct

De afgewerkte stoffen worden verwerkt tot eindproducten, zoals kleding, woninginrichting en diverse industriële toepassingen. Deze producten worden vervolgens verhandeld en verkocht.

Bronnen en soorten van textiel

Textiel wordt gemaakt van vele materialen. De materialen kunnen worden ingedeeld in vier groepen – plantaardig, dierlijk, mineraal en synthetisch.

Plantaardig

De vezels die afkomstig zijn van planten worden plantenvezels genoemd. Plantaardige vezels worden ook wel plantaardige vezels genoemd. De plantaardige vezels worden hieronder opgesomd:

  • Katoen
  • Linnen
  • Jute
  • Hennep
  • Sisal
  • Kapok
  • Ramie
  • Kokos
  • Pina

Dierlijke

Er zijn verschillende dierlijke vezels, elk verkregen uit verschillende bronnen, maar slechts twee daarvan worden erkend als belangrijke textielvezels. Dat zijn wol en zijde. Minder belangrijke haarvezels worden hieronder opgesomd:

  • Kameel
  • Alpaca
  • Mohair
  • Kasjmier

Mineraal

Asbest: Asbest is een natuurlijke vezel verkregen uit rotssoorten. Het is een vezelachtige vorm van silicaat van magnesium en calcium, die ijzer, aluminium en andere materialen bevat. Het is zuurbestendig, roestbestendig en vuurvast. Daarom is het gebruikt voor materialen die bepaalde van deze eigenschappen vereisen.

Synthetisch

Deze vezels worden door de mens gemaakt. Deze vezels komen niet uit de natuur, maar worden gegenereerd uit natuurlijke (cellulose en eiwit) en chemische stoffen. Er zijn verschillende categorieën synthetische vezels: cellulose, niet-cellulosehoudende polymeren, eiwitten, rubber, metalen en mineralen.

Gebruik van textiel

Textiel kent verschillende gebruiksmogelijkheden. Het meest voorkomende gebruik is als kleding.
Ook wordt textiel gebruikt voor containers zoals tassen en manden.

Huishoudelijk gebruik omvat tapijt, stoffering, bedovertrekken, kussenovertrekken, tafelkleden, matten, handdoeken, dekens enz.

Diverse toepassingen omvatten vlaggen, tenten, netten enz.

Transporttoepassingen zoals vliegers, verkoop, parachutes enz.

Technisch textiel wordt gebruikt als structuur van auto’s, medisch textiel als gaas, verband enz., agrotextiel ter bescherming van gewassen enz.

Traditionele toepassingen zoals naaien, quilten en borduren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: