Transferpapier kun je gebruiken om bijvoorbeeld een shirt of trui te bedrukken. ‘Transfer’ betekent overbrengen en dit doet dit papier dan ook. Veelal is transferpapier gemaakt van papiersoorten die net wat beter rekbaar zijn en zachter aanvoelen dan transferpapier wat je even snel in de winkel kunt kopen. Transferpapier is uitermate geschikt om bijvoorbeeld een complex design uit te printen. Hierbij kun je denken aan hele kleine details, schaduw en kleur. Transferpapier is te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Zo heb je voor licht textiel een ander soort transferpapier nodig, dan bij het bedrukken van zwaarder textiel. Ook verschillen de afmetingen soms.
De werking van transferpapier
Het is leuk om zelf kleding te bedrukken of een fietstas met logo te maken bijvoorbeeld. Veel mensen laten dit tegenwoordig doen, maar het is wel erg origineel als jij door de stad fietst met achterop een fietstas met logo wat je zelf hebt ontworpen. Transferpapier kun je eigenlijk op 2 manieren gebruiken. Welke manier jij dient te gebruiken is afhankelijk van jouw soort printer (een inkjet of laser) én het gebruik van een 1-step of 2-step papier. Bij een 1-step papier print je op een witte ondergrond. Hierdoor heb je geen witte inkt nodig om een ontwerp te maken waar veel wit in zit. 1-step transferpapier is eigenlijk een soort sticker. Het papier zelf komt namelijk ook op het stuk textiel. Het textiel dien je even te verwarmen met een strijkijzer bijvoorbeeld. Hierna kun je het gewenste logo op het kledingstuk strijken als het ware. Een 2-step papier is ietwat anders. Hier blijft alleen de inkt achter op het kledingstuk of de fietstas bijvoorbeeld. Een laserprinter wordt hierbij het meest gebruikt. Bij een 2-step papier heb je een A-papier en een B-papier. Het A-papier is het papier waarop geprint wordt. Het B-papier is bedoeld om de laag lijm op de print te zetten.
Transferpapier kent vele voordelen en enkele nadelen
Transferpapier is in veel opzichten heel prettig. Zo is transferpapier veelzijdig om mee te werken en heb je geen extra kosten. Je hoeft het bedrukken van textiel niet uit te besteden, nu je dit prima thuis kunt doen. Er zijn veel complexe ontwerpen mogelijk met transferpapier.
Enkele nadelen van transferpapier zijn dat transferpapier de eigenschap heeft dat het scheurt na verloop van tijd. Daarnaast kan transferpapier niet oneindig gewassen worden.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?