Lucht- en ventilatiekanalen zijn in vrijwel alle woningen en bedrijfsgebouwen aanwezig. In de meeste gevallen zijn deze kanalen subtiel weggewerkt en zul je hier niets van zien. Toch zorgt een luchtkanaal er bijvoorbeeld voor dat je de afzuigkap in de keuken effectief kunt gebruiken. Vooral in horecagelegenheden en industriële omgevingen is een goed luchtkanaal zeer belangrijk. Ook een (mechanisch) ventilatiesysteem maakt gebruik van een een luchtafvoer- en aanvoerkanaal. In veel gevallen wordt er voor een luchtkanaal gebruik gemaakt van spirobuizen. Maar wat is eigenlijk een spirobuis?
Wat zijn spirobuizen?
Spirobuizen zijn ronde luchtkanaalbuizen die bestaan uit staalband, een flexibel soort staal dat gemakkelijk op maat te knippen of te zagen is. Kenmerk van spirobuizen is dat ze een hoog weerstandsvermogen hebben en er strak uitzien. Ook als een spriobuis niet is weggewerkt, kan de buis in sommige interieurstijlen goed uitkomen. Verder hebben de buizen een gladde binnenzijde, waardoor je profiteert van een optimale luchtstroom. Spirobuizen zijn verkrijgbaar in diverse lengtes, diameters en diktes.
De luchtdichtheidsklasse
Voor de meeste mensen lijkt het alsof een luchtkanaal volledig luchtdicht is. In de praktijk is dit niet altijd zo en kan er op verschillende plekken lucht ontsnappen. Een luchtkanaal wordt dan ook in een bepaalde luchtdichtheidsklasse ingedeeld. De klasse waarin een luchtkanaal valt geeft aan hoe luchtdicht het kanaal is. De luchtdichtheidsklasses zijn ingedeeld van A t/m D. Klasse B is driemaal meer luchtdicht dan klasse A, hetzelfde geldt voor klasse C ten opzichte van klasse B en klasse D ten opzichte van klasse C. Een spirobuis heeft normaliter een goede luchtdichtheidsklasse C en er zijn ook spirobuizen met luchtdichtheidsklasse D.
De afmetingen
Standaard zullen veel spirobuizen verkrijgbaar zijn in lengtes van 1,5 of 3 meter. Afhankelijk van de toepassing waar je de spirobuizen voor gebruikt, bepaal je de diameter van de spirobuizen. De diameters variëren van 80 millimeter tot wel 1600 millimeter. De diameter bepaald ook de wanddikte van spirobuizen. Hoe groter de diameter, des te dikker zal de wanddikte van de buis zijn. Hierdoor blijft de sterkte van van de buis behouden.
Hulpstukken
Wanneer je een luchtkanaal of een ventilatiekanaal maakt, zul je ongetwijfeld te maken krijgen met bochten of aftakkingen in het luchtkanaal. Hiervoor zijn dan ook de nodige hulpstukken te verkrijgen, zoals verloopstukken, korte- en lange bochten, T-stukken en Y-stukken. Deze hulpmiddelen worden gemakkelijk over de spirobuis geschoven en vastgebonden met een staalband die je kunt aanschroeven. Sommige soorten hulpstukken zijn voorzien van een rubberen rand om de luchtdichtheid te behouden.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?