Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van rioollucht

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is rioollucht?

Een rioollucht in huis kan zeer hinderlijk zijn. Soms is een rioollucht enkel gesitueerd rondom sanitair dat is aangesloten op een afvoerleiding, zoals het toilet, of rondom de afvoerputjes van een douche of gootsteen. In dit soort gevallen weet je bijna zeker dat je last hebt van een probleem in je leidingen, zoals een verstopping. Soms kan er een rioollucht hangen in je gehele woning. Dan kun je last hebben van een dieper liggende oorzaak, zoals problemen met het riool.

Hoe ontstaat een rioollucht?

Als je leidingen normaal werken zal er doorgaans geen rioollucht in huis hangen. Maar hoe ontstaat een rioollucht dan? Een rioollucht kan boven komen drijven door ontluchting van de leiding. Als je geen water door de leiding hebt lopen, dan vult de leiding zich met lucht. Zet je een kraan aan of spoel je water weg, dan komt er water in de leiding en moet de lucht uit de leiding ontsnappen. Heb je een verstopping in je leiding, dan zal de lucht die ontsnapt de geur hebben van de verstopping. Immers de verstopping zorgt ervoor dat de leiding wordt afgesloten. Een verstopping zul je ook merken, doordat het water niet weg kan lopen. Een rioolgeur is altijd een teken dat je een probleem met je afvoerleidingen of het riool hebt en daar moet je wat aan doen.

Oorzaken van een verstopping

In de meeste gevallen zal een rioollucht in huis door een verstopping in de leiding ontstaan. In de keuken kan een verstopping voorkomen doordat je teveel etensresten en vetten door de gootsteen spoelt. Een verstopping in het toilet wordt dikwijls veroorzaakt doordat er niet enkel toiletpapier, maar ook vochtige doekjes of maandverband door het toilet gespoeld worden. In oudere woningen kan het toilet nog niet op het rioolnetwerk aangesloten zijn. Het afvalwater van het toilet zal dan in een beerput terechtkomen. Een rioollucht kan dan een signaal zijn dat de beerput geledigd moet worden. Pas dus altijd goed op wat je door de leidingen spoelt.

Oorzaak in het riool

Als een verstopping niet in de afvoerleidingen zit, dan kan het er een verstopping in het riool aanwezig zijn, Maar het riool kan ook beschadigd zijn door wortelgroei, werkzaamheden of verzakking. Laat altijd een ontstoppingsbedrijf een rioolinspectie uitvoeren, waarbij zij met behulp van een camera in het riool kunnen kijken. De oorzaak en locatie kan dan vastgesteld worden en dit scheelt je veel graafwerk. Een verstopping in een leiding kun je proberen zelf te verhelpen met een ontstopper of chemische middelen, maar als dit ook niet helpt, laat dan een ontstoppingsbedrijf langskomen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: