Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van schrikdraad

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Grote kans dat je het wel eens gezien of zelfs gevoeld hebt: schrikdraad. Dit draad wordt meestal gebruikt om vee, zoals schapen en koeien, binnen een bepaald gebied te houden. Wat betekent schrikdraad precies en welke soorten schrikdraad zijn er?

Wat is schrikdraad precies?

Schrikdraad, soms ook wel schrikkeldraad genoemd, is een interessante ontwikkeling in de elektrotechniek. Het betreft een draad of koord waar een bepaalde elektrische spanning op staat. Deze elektrische spanning beschikt over een spanning van 2 tot 10 kV wat betekent dat je een elektrische schok krijgt wanneer je het draad kort aanraakt. Schrikdraad wordt voornamelijk gebruikt door boeren en vee-eigenaren om hun dieren binnen een omheining te houden. Een schok van zulk schrikdraad is namelijk niet dodelijk, maar schrikt wel flink af. Ook wordt schrikdraad gebruikt om katten en andere dieren weg te houden bij moestuinen of vijvers.

Verschillende soorten schrikdraad

Wanneer je op zoek bent naar passend schrikdraad om bijvoorbeeld te gebruiken om dieren binnen een omheining te houden, is het goed om te weten dat er verschillende soorten schrikdraad beschikbaar zijn. De meeste geleiders lijken heel erg op elkaar, maar er zit toch wat verschil in prijs, kwaliteit en gebruik:

Schrikdraad met koord

Zo wordt schrikdraad met koord vaak gebruikt voor afrasteringen voor paarden. Koord is namelijk beter te zien dan draad, waardoor dit soort grote dieren er minder snel tegenaan zullen lopen. Je kunt schrikdraad met koord gebruiken voor (semi-)permanente afrasteringen. Daarnaast is dit soort ontzettend goed zelf te installeren.

Schrikdraad met lint

Wil je voor schrikdraad gaan dat nog beter zichtbaar is dan koord dan is het aan te raden om voor schrikdraad met lint te gaan. Dit stevige schrikdraad is heel goed te zien en niet gemakkelijk te breken. Je kunt schrikdraad met lint gebruiken voor zowel mobiele als permanente afrasteringen.

Schrikdraad met high tensile

Zoek je een duurzaam schrikdraad voor permanent gebruik? In dat geval is schrikdraad met high tensile een aanrader. High tensile kan bij juist onderhoud en de correcte plaatsing tot wel 25 jaar mee. Maar: in tegenstelling tot andere soorten schrikdraad moet je bij high tensile schikdraad wel de nodige kennis hebben om het te plaatsen.

Schrikdraad met kunststof draad

Een van de meest gebruikte soorten schrikdraad is schrikdraad met een blauw kunststof draad. Dat komt omdat dit soort eenvoudig zelf te installeren is en omdat het vrijwel alle dieren, behalve paarden, tegen kan houden. Daarnaast is de blauwe kleur ideaal, omdat wilde dieren deze kleur in het donker beter kunnen zien. 

 

Je moet weten dat je voor verschillende soorten dieren verschillende soorten schrikdraad moet aanschaffen. Zo is er voor paarden ander schrikdraad effectiever dan bijvoorbeeld voor schapen of koeien.

Opbouw van elektrische afrastering

Van plan om schrikdraad aan te schaffen? Daar heb je een aantal onderdelen voor nodig. Voor een complete elektrische afrastering moet je in ieder geval de volgende onderdelen hebben:

 

  • schrikdraadapparaat dat elektrische pulsen afgeeft.
  • geleid draad, koord of lint om stroom door te laten.
  • aarding die de stroom weer terug kan geleiden om zo een cyclus te hebben.
  • palen om het draad (of lint etc.) aan vast te maken.
  • isolatoren om het geleide draad vast te maken aan de palen.
  • een doorgang waar de dieren doorheen kunnen als het moet.

Is schrikdraad gevaarlijk?

Bij schrikdraad is er sprake van een hoge voltage, maar een kleine stroomsterkte. Dat betekent dat wanneer je het draad aanraakt je een korte schok krijgt. Deze schok voel je zeker, maar is niet gevaarlijk of dodelijk. In het geval van dieren zorgt schrikdraad ervoor dat ze op een veilige manier binnen de afrastering blijven. Runderen weten bijvoorbeeld al redelijk snel van het bestaan van schrikdraad af waarbij ze leren dat ze zo’n draad moeten mijden. Net als mensen krijgen dieren een korte schok wanneer ze het schrikdraad aanraken. Ook dat is niet gevaarlijk of heel pijnlijk. Ze leren er vooral door dat ze het schrikdraad beter kunnen vermijden.



Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: