Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van magneetventiel

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Een magneetventiel (voorbeeld van een magneetventiel) is een klep die elektromechanisch wordt aangestuurd en vaak ingebouwd is in systemen die gebruik maken van gassen of vloeistoffen. Door gebruik te maken van een elektrische stroom kan het ventiel dan worden geopend of gesloten. Het magnetische veld dat ervoor zorgt dat het ventiel open of dicht gaat, wordt gestuurd via een zogenaamde solenoïde. Een solenoïde is een spoel die gemaakt is met veel wikkelingen van koperdraad of ander geleidend materiaal. Zodra er spanning op de spoel komt te staan, ontstaat een magnetische veld en kan het ventiel geopend of gesloten worden. Een magneetventiel wordt vaak gebruikt in systemen voor bijvoorbeeld zwembaden, centrale verwarming, wasmachines, sprinkler systemen en nog veel meer.

Direct en indirect gestuurd

Er zijn verschillende soorten magneetventielen die elk op een andere manier werken. Zo zijn er direct gestuurde ventielen, dat zijn de meest eenvoudige magneetventielen. Ze werken zonder een drukverschil. Ze bestaan uiteen spoel met in de kern een plunjer van ferromagnetisch materiaal, ook wel weekijzer genoemd. Zodra er een elektrische stroom door de spoel loopt, wordt de plunjer aangetrokken waardoor het ventiel opent. Een andere werkingsprincipe is het indirect gestuurde magneetventiel, ook wel servogestuurd ventiel genoemd. Dit type ventiel is er in uitvoeringen met een membraan of met een zuiger en maakt gebruik van verschildruk om het ventiel te kunnen openen of sluiten.

Semidirect

Verder zijn er semi direct gestuurde ventielen. Dat zijn magneetventielen die werken zonder verschildruk, wat bij een servogestuurd ventiel wel het geval is. Dit soort magneetventielen wordt vaak gebruikt om schone vloeistoffen of gassen door te laten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: