Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van 3D-printer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een 3D-printer is een printer waarmee je geen papieren documenten, maar driedimensionale objecten 3D kunt printen. Dit wordt gedaan door een object laag voor laag op te bouwen. Hieronder kun je lezen hoe een 3D-printer precies werkt, wat voor materiaal je erin kunt gebruiken en wat je ermee kunt maken.

Hoe werkt een 3D-printer?

In plaats van inkt, werkt een 3D-printer met plastic draad. Dit draad wordt verhit en komt er aan de onderkant vloeibaar uit. Daarna wordt het plastic weer hard, waardoor laag voor laag het object wordt opgebouwd. Wat er geprint wordt, is vooraf bepaald door een zelfgekozen model wat vanaf de computer naar de printer gestuurd wordt.

Wat voor materiaal kan gebruikt worden?

Zoals hierboven al kort omschreven werd, werkt een 3D-printer met plastic draad. Dit draad wordt “filament” genoemd en zit op een spoel die bovenop de printer bevestigd wordt. Je hebt altijd filament nodig en kunt niet zomaar ieder plastic gebruiken. Wel zijn er verschillende soorten te krijgen. De twee meest populaire varianten worden hieronder beschreven.

PLA-filament
Dit type filament is het meest populair, omdat het materiaal gemaakt is van biologisch afbreekbare grondstoffen. Ook is het redelijk sterk na het printen. Verder is het nagenoeg geurvrij en in veel verschillende kleuren en soorten te krijgen. Zo bestaat er “normaal” PLA-filament, maar ook houtfilament dat wel 20% houtdeeltjes bevat of metaalfilament waarmee je een echte metaallook krijgt. En er bestaat zelfs glitter en glow-in-the-dark filament!

ABS-filament
In tegenstelling tot PLA is ABS-filament zeer sterk na het printen. Als het filament op hoge temperatuur wordt geprint, komt het er glanzend uit. Wel is het gevoelig voor kromtrekken, waardoor het verstandig is een verhit bed te gebruiken. Dit houdt de laag na het printen een beetje warm, waardoor het rustiger af kan koelen. Echter is ABS niet geschikt om uit te consumeren en geeft het een sterke geur af waardoor de ruimte altijd goed geventileerd moet zijn. ABS-filament is onder andere om deze redenen minder populair dan PLA-filament.

Wat kan er gemaakt worden met een 3D-printer?

Met een 3D-printer kun je de meest uiteenlopende objecten printen. Accessoires voor in huis zijn populair, zoals bijvoorbeeld vazen, beeldjes en kaarsenhouders. Ook kun je handige items printen, denk hierbij aan een kapstok naar eigen smaak of een schroef die toevallig mist in een zelfbouwpakket. Voor mensen met die van films of gamen houden, zijn er ook veel modellen online te vinden van personages die je kunt printen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, op het internet zijn tienduizenden gratis modellen te vinden!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: