Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van quick ratio

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Wanneer het aankomt op de financiële wereld, is er een hoop lastige vakjargon die gebruikt wordt. Toch kan het erg handig zijn om bekend te zijn met een aantal van deze termen, vooral wanneer je zelf financiële inzichten wilt opdoen, bijvoorbeeld bij het samenstellen en beoordelen van een jaarrekening. In dit artikel zullen wij je dan ook uitleg geven over de betekenis van quick ratio.

Quick ratio

Quick ratio is een financiële ratio die wordt gebruikt om de liquiditeit van een bedrijf te meten. Een andere term die ook wel gebruikt wordt is acid-test ratio. Aan de hand van de quick ratio kan een bedrijf meten in hoeverre deze in staat is op lopende en geplande projecten te financieren met behulp van het geld dat op dit moment beschikbaar is.

Hoe bereken je de quick ratio?

Om de quick ratio te berekenen moeten de totale, direct beschikbare activa van een bedrijf gedeeld worden door de kosten die een bedrijf op de korte termijn heeft, zoals leningen, belastingverplichtingen of bedragen die verschuldigd zijn aan leveranciers of andere aanleverende instanties.

Wanneer je quick ratio in orde is wordt er gesproken van een zogenaamde gezonde ratio. De ratio van een bedrijf wordt als gezond gezien wanneer de eerdergenoemde berekening ervoor zorgt dat de uitkomst hoger komt te liggen dan 1,0. Is de ratio lager dan 1,0? Dan kan dit mogelijk zorgen voor financiële moeilijkheden op de korte termijn.

Waarom de quick ratio berekenen?

Toch is de quick ratio zeker niet de enige maatstaaf om een mening te vormen over de financiële gezondheid van een bedrijf. De quick ratio is een onderdeel van een groot scala aan berekeningsmogelijkheden, waaronder ook andere financiële ratio’s, zoals de current ratio en de debt-to-equity ratio.

Het belang van de quick ratio is ook afhankelijk van de sector van een bedrijf. Zo hebben bedrijven in sectoren als de detailhandel meer directe beschikbare activa dan bijvoorbeeld bedrijven in de bouwsector. Quick ratio is met name belangrijk voor bedrijven met een hoog aantal investeerders en crediteuren, omdat deze graag willen weten hoeveel risico er verbonden is met het investeren in een bedrijf.

Hoewel het belang van de quick ratio dus afhankelijk is van het bedrijf kan het dus altijd een goed idee zijn om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je meer inzicht krijgt in de financiële gezondheid van je bedrijf en deze inzichten ook kunt delen met eventuele investeerders.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: