Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kredietwaardigheid

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Kredietwaardigheid is een term die vaak wordt gebruikt in de financiële wereld. Het verwijst naar de mate waarin een persoon of bedrijf in staat is om leningen terug te betalen en aan financiële verplichtingen te voldoen. Kredietwaardigheid wordt beoordeeld door kredietverstrekkers, zoals banken en andere financiële instellingen, voordat een lening wordt verstrekt.

Waarom is kredietwaardigheid belangrijk?

Kredietwaardigheid is belangrijk omdat het de basis vormt voor het verstrekken van leningen. Een goede kredietwaardigheid betekent dat een persoon of bedrijf minder risico met zich meebrengt voor de kredietverstrekker en dus meer kans heeft om goedgekeurd te worden voor een lening en gunstige rentetarieven te krijgen. Aan de andere kant kan een slechte kredietwaardigheid leiden tot hogere rentetarieven en mogelijk afwijzing van leningen. Ook kan er sprake zijn van schulden.

Incassobureau

Heb jij, als individu of als ondernemer, nog openstaande vorderingen bij een derde? Dan wil je graag antwoord op de vraag; ‘wanneer een incassobureau inschakelen?’. Het is slim om een incassobureau in te schakelen als je een vordering niet effectief kunt innen of als je het te druk hebt om het incassoproces zelf af te handelen. Bij een partij met een lage kredietwaardigheid is snel en adequaat handelen geboden en dat is iets waarbij een incassobureau zeker van waarde is. 

Hoe wordt kredietwaardigheid bepaald?

Om de kredietwaardigheid van een persoon of bedrijf te bepalen, kijkt men naar de volgende punten:

  • Krediethistorie; de geschiedenis van eerdere leningen, hoe deze zijn afbetaald, eventuele faillissementen, wanbetalingen of andere problemen.
  • Analyse van inkomen en uitgaven. 
  • Werkgelegenheidsgeschiedenis; de stabiliteit van het werk dat iemand heeft (gehad). 
  • Schuldenlast. 
  • Kredietscores; numerieke scores die worden berekend op basis van verschillende factoren zoals krediethistorie, inkomen en uitgaven en schuldenlast. Deze scores kunnen variëren tussen verschillende bureaus die ze berekenen.

Hoe verbeter je je kredietwaardigheid?

  1. Betaal rekeningen op tijd.
  2. Verminder schuldenlast
  3. Houd je kredietscore in de gaten.
  4. Verhoog je inkomen indien mogelijk
  5. Vermijd te veel kredietcontroles (b.v. voor aanvraag lening)

Meer over dit onderwerp kun je lezen op de website van de BKR. Als je meer wilt weten over vaste activa, kijk dan hier even

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: