Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kalkaanslag

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Overal waar water stroomt wordt geleidelijk aan kalkaanslag afgezet. Kalkaanslag kun je onder andere tegenkomen in je keuken, badkamer of in apparaten. Maar wat is kalkaanslag nou precies en wat doet het?

Wat is kalkaanslag?

In stromend water zitten opgeloste mineralen. Voorbeelden van deze mineralen zijn calciumcarbonaat en magnesium. Als er veel van deze mineralen in het water zitten spreken we van hard water. Dit harde water bevat calciumwaterstofcarbonaat. Calciumwaterstofcarbonaat is een zout dat in water oplosbaar is. Tijdens het drogen hiervan verdampt het water en verdwijnt de koolstofdioxide uit het water. Vervolgens blijft calciumcarbonaat over. Dit is als het ware en wit laagje en wordt ook wel kalkaanslag genoemd. Dus hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe harder het water is, wat op zijn beurt weer zorgt voor meer kalkaanslag.

Wat doet kalkaanslag?

Kalk is over het algemeen niet schadelijk voor mensen, het kan zelfs gezond zijn voor je. Maar het kan wel schadelijk zijn voor bijvoorbeeld je apparatuur of waterleidingen. Wat je ziet in bijvoorbeeld jouw badkamer of keuken is dat de kranen minder glanzend zijn. Dit komt door kalkaanslag. Kalkaanslag belemmert als het ware de goede werking van verwarmingsapparaten doordat het warmte isoleert. Ook kan het zo zijn dat je tegens wit uitslaan. Dit is ook een gevolg van kalkaanslag. Kalkaanslag kan er bovendien ook voor zorgen dat het water minder goed uit de kranen stroomt. Dat is vervelend bij het douchen. Uiteindelijk kan kalkaanslag zelfs schade brengen aan kranen en oppervlakken. Kortom, kalkaanslag wil je tegen gaan.

Oplossing tegen kalkaanslag

Kalkaanslag is een hardnekkig probleem. Gelukkig kun je kalkaanslag wel aanpakken. Dit kan bijvoorbeeld door veel te poetsen. Maar het de aanschaf van een waterontharder bespaart een hoop tijd en geld. Deze waterontharder zorgt ervoor dat calcium en magnesium geen kans meer krijgen om zich aan elkaar te binden. Zo voorkom je dus kalkaanslag. Het wordt echter moeilijker om kalkaanslag te verwijderen als je er lang mee wacht. Maar met het plaatsen van een waterontharder zeg je dag tegen kalkaanslag.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: