Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

De betekenis van ontkalken

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Ontkalken betekend eigen het verwijderen van kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Daarnaast kan er ook kalkaanslag optreden op plekken waar water stroomt. Kalk wordt ook wel calciumcarbonaat genoemd. Dit is een in wateroplosbaar zout. Door het verdampen van het water blijven er resten calciumcarbonaat over. Dit wordt dan ook wel kalkaanslag genoemd.

Wat doet kalkaanslag

Kalkaanslag begint als een witte waas die te zien is in je waterkoker of op glazen douchewanden of deuren. Daarnaast zie je vaak dat kranen hun glans verliezen. Dit zijn de eerste tekenen van kalkaanslag. Als je niks doet tegen deze aanslag dan zal je zien dat de laag steeds dikker wordt en zo hard als steen.

Hoe werkt ontkalken

Ontkalker zorgt dat de restjes calciumcarbonaat opgelost worden. Er zijn twee verschillende soorten van ontkalken. Je kan het water op voorhand filteren zodat het minder kalk bevat. Dit gebeurt meestal door een waterontharder. Of je kan de kalkaanslag verwijderen van oppervlakte. Een beetje water en een sopje doet vaak niks tegen kalk. Dit komt omdat er in het water vaak ook al kalk zit en zeep niet genoeg is om kalk te verwijderen. Kalk reageert veel beter op zuren en azijn. Azijn en zuur zorgt ervoor dat er een chemische reactie plaats vindt waardoor de kalk oplost en makkelijk te verwijderen is.

Vormen van ontkalken

Tegenwoordig hebben de beste waterkokers en douches al een systeem ingebouwd waarbij de kalkaanslag verminderd wordt. Toch moet er af en toe eens ontkalkt worden. Kalk en zuur gaan niet goed samen. Het zuur van een citroen kan gebruikt worden om een waterkoker te ontkalken. Je hoeft dan alleen de waterkoker te vullen met water en citroensap tot aan de rand van de aanslag en dan even laten koken. Wil je de kalkaanslag van je douche afkrijgen, dan kan je het beste natuurazijn gebruiken. Maak een doekje nat en doe er een beetje natuurazijn op. Wrijf de douchedeur en de armaturen er mee in en als de natuurazijn is opgedroogd kan je het even naspoelen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: