Voor mensen die moeilijk ter been zijn, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking, is het belangrijk dat ruimtes goed toegankelijk zijn en niet te veel obstakels bevatten. Een van de zaken die hierbij aan kan bijdragen is het plaatsen van een zogenaamde hellingbaan. Maar wat is een hellingbaan precies? En welke andere manieren bestaan er om een woning toegankelijker te maken? Wij leggen het je uit.
Wat is een hellingbaan?
Een hellingbaan is een helling die beloopbaar of berijdbaar is. Deze helling wordt gecreëerd om een hoogteverschil te overbruggen. Een hellingbaan is een alternatief voor de trap, en biedt mindervaliden de mogelijkheid om gebouwen of ruimtes te bereiken zonder, of met minder, hulp van omstanders of begeleiders. Om een hellingbaan goed toegankelijk te maken wordt er een hellingspercentage berekend. Dit percentage is afhankelijk ban de lengte van de hellingbaan.
De toegankelijkheid van openbare ruimtes
Een hellingbaan kan onderdeel zijn van de landelijke verplichting om openbare ruimtes rolstoeltoegankelijk te maken. Naast het toevoegen van een hellingbaan zijn er ook nog een aantal andere maatregelen die openbare ruimtes moeten nemen. Zo moeten gangpaden minimaal 90 centimeter breed zijn, zodat er een rolstoel doorheen past. Daarnaast wordt het geadviseerd om drempels en opstapjes te beperken. Zijn er toch drempels? Dan moet er een drempelhulp geplaatst worden. Het plaatsen van deze hulpmiddelen kan bijvoorbeeld gedaan worden door een senioren klussendienst.
Een veilige thuissituatie
Niet alleen in openbare ruimtes kan toegankelijkheid voor mindervaliden belangrijk zijn. Ook een toegankelijke woonruimte kan heel erg bijdragen aan een goede levenskwaliteit. Naast de bovengenoemde maatregelen die er voor openbare ruimtes gelden zijn er ook nog maatregelen die in woonruimtes genomen kunnen worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld handgrepen geplaatst worden in ruimtes waar een groot valgevaar is, zoals in de badkamer of op het toilet. Daarnaast is het verstandig om vloerkleden en snoeren te verwijderen. Zorg er ook voor dat spullen op een hoogte liggen die te bereiken is zonder het gebruik van een krukje of opstapje.
Met behulp van een hellingbaan en andere maatregelen kan er dus voor gezorgd worden dat woningen en openbare ruimtes toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?