Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van voertuigindicatienummer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is de betekenis van voertuigindicatienummer? Dat leggen we je nu uit!

Een voertuigindicatienummer / vehicle indivication number (VIN), ookwel framenummer of chassisnummer genoemd, is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame gemonteerd plaatje zitten. Doorgaans is het voertuigindicatienummer op een locatie aangebracht waar het zelfs na een zware aanrijding nog afleesbaar zal zijn.

Doordat het framenummer in het frame van de auto staat gegraveerd is deze moeilijk te vervalsen. Hier heb je namelijk specialistisch gereedschap voor nodig en vaak valt dan nog steeds op dat er sprake is van een vervalsing.

Het bestaat uit een unieke nummerreeks

Het nummer is opgebouwd uit verschillende nummerreeksen die elk hun eigen betekenis hebben. Elk nummer moet voldoen aan de ISO-richtlijnen en moet bestaan uit drie verschillende groepen. Waar de eerste groep aangeeft wie de fabrikant is en in welk land de auto is gefabriceerd, vind je in de tweede groep cijfers die aangeven wat de technische aspecten van de auto zijn. Bijvoorbeeld hoeveel deuren de auto kent. Andere zaken die je hieruit kan opmaken zijn het type brandstof en het soort versnellingsbak.
De derde en laatste groep bevat het serienummer. Dat is ten alle tijden geheel uniek. De eerste twee groepen echter niet, omdat ze bestaan uit merk, locatie en technische specificaties.

Controle op basis van chassisnummer

Bij een controle door de politie of douane een garage zal er gekeken worden of het chassisnummer dat in het kentekenbewijs staat ook identiek is en die welke op de auto zelf te vinden is. Bij een verschil kan er sprake zijn van fraude en wordt daarom ook elke auto die wordt geïmporteerd (vooral vanuit de buurlanden) hierop gecontroleerd.

Schade registratie

Je bent verplicht om alle vormen van schade die aan je auto zijn veroorzaakt te registeren met het correcte voertuigindicatienummer. Op die manier kan in het geval de auto wordt verkocht of naar een ander land wordt geëxporteerd de schadegeschiedenis behouden blijven.

Bron: https://www.kentekencheck.info/chassisnummer/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: