Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van invaliditeit

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Invaliditeit is een brede term en er ontstaat vaak verwarring over. Onder de term invaliditeit verstaat men: na de periode van arbeidsongeschiktheid kan je als arbeidsongeschikte erkend worden, als invalide en op invaliditeit geplaatst worden. Invaliditeit herkennen we ook altijd aan iemand die in een rolstoel zit of een scootmobiel gebruikt. Ben jij invalide en wil je een scootmobiel kopen of ben je op zoek naar iets anders waar je behoefte aan hebt? Hier wordt de term invaliditeit uitgebreid uitgelegd en daardoor kan jij erachter komen wat je precies nodig hebt of wat je zoekt voor iemand anders.

De mate van invaliditeit

Per invalide persoon verschilt het in wat voor mate diegene invalide is. Een belangrijke factor is ook hoe iemand zich voelt. De één voelt zich minder invalide dan de ander en draagt ook bij aan het functioneren. Iemand die invalide is kan geestelijk of lichamelijk beperkt zijn. In beide gevallen kan een rolstoel, scootmobiel, verstelbare toiletstoel of een zitsteun in de auto nodig zijn.

Invalide en uitkering

Als je langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent krijg je niet meer een ziekte-uitkering via je ziekenfonds, maar een invaliditeitsuitkering. Dit bedraagt tussen de 40% en 65% van je laatste brutoloon. Bij invaliditeit heb je recht op een WIA uitkering. Na twee jaar kan je in aanmerking komen voor een IVA-uitkering. Hierbij geldt minstens 80% arbeidsongeschiktheid. Bij meer dan 35% arbeidsongeschiktheid heb je recht op de WGA-uitkering.

Toestand van blijvende aard

Invaliditeit is iets wat blijvend is op geestelijk of lichamelijk gebied. Daarom kan je een scootmobiel kopen, een rolstoel of bijvoorbeeld een verstelbare toiletstoel om het makkelijker te maken voor de invalide persoon. Voor een scootmobiel is geen rijbewijs nodig en iemand is hierdoor veel mobieler en onafhankelijker. Het is veilig en sociale contacten kunnen onderhouden worden. Hierdoor voelt de invalide persoon zich minder beperkt en kan diegene zelfstandig nog genoeg doen. Met een scootmobiel van bijvoorbeeld Scootmobiel Comfortabel kan hij of zij nog makkelijk zelf boodschappen doen bijvoorbeeld of bij een bekende langs gaan die in de buurt woont.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: