Een franchisecontract is een legaal en bindende contract over de samenwerking tussen een franchisenemer en franchisegever gaat. Met dit contract heeft de franchisenemer het recht om de handelsnaam en het concept van de franchise gever te gebruiken. Bedrijven die die doen zijn bijvoorbeeld fastfoodketens, zoals Starbucks en MC Donalds. Supermarkten, zoals de Plus en Albert Hein. En tot slot sportscholen, zoals Basic-Fit en Any Time. Maar de vraag is nu wat komt er in zo’n franchisecontract en waar moet je opletten als je gaat franchisen.
Bescherm je belangen voor je iets tekent
Franchisen is een fijn concept het heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Als je van plan bent te gaan franchisen en je wilt een contract tekenen met de franchise gever moet je wel nog op een aantal dingen letten. Deze punten bestaan uit; veranderingen in het contract tijdens de overeenkomst, financiële en algemene informatie delen, de bedenktijd, een zorgplicht en tot slot het eind van het franchisecontract. Deze punten worden hieronder verder toegelicht en je moet hier rekening mee houden, zodat je positie als franchisenemer beschermd en versterkt wordt.
- Veranderingen in het contract tijdens de overeenkomst: Als er tijdens de contractperiode een wijziging optreedt, dient de franchisegever dit tijdig aan de franchisenemer te melden. Bijvoorbeeld als de franchisenemer een ander assortiment wil aanbieden of een webshop wil openen. Als dit het geval is moet de franchisegever eerst toestemming geven
- Financiële en algemene informatie delen: je moet je financiële informatie en algemene informatie met elkaar delen. Denk hierbij aan je investeringen, de financiële situaties en de franchiseformule. Zo kan zowel de franchisegever als de franchisenemer onderzoek doen naar elkaar en bijvoorbeeld de franchiseformule.
- De bedenktijd: De bedenktijd voor zowel de franchise gever als de franchisenemer bedraagt vier weken zodat jullie beide onderzoek kunnen doen.
- Een zorgplicht: dit wordt door de franchisegever verleend. De franchisegever moet de franchisenemer ondersteunen bij reclame, financieel en cursussen verzorgen.
- Franchisecontract beëindigen: bij het aflopen van het contract moeten een aantal dingen geregeld worden. Voor de franchisenemer geldt een concurrentiebeding, waarvan de maximale lengte van een beding is één jaar is. Dit is alleen geldig in de regio waar de franchisenemer gevestigd is. In het franchisecontract moet ook altijd een goodwill vermeld staan. Dit wordt gedaan zodat de franchisegever de franchise nemer niet kan benadelen.
Schakel een juridische adviseur in zoals advocatenbureau Eindhoven
Voor het tekenen van een franchisecontract is het belangrijk om het contract heel goed te lezen en veel vragen te stellen. Als er dingen zijn die onduidelijk zijn of je begrijpt iets niet kan je ook advocatenbureau Eindhoven inschakelen. Een juridische adviseur zoals advocatenbureau Eindhoven kan je helpen met duidelijkheid te scheppen in bepaalde afspraken en kan je ook adviseren in wat je kan doen en niet moet doen. Door de jarenlange ervaring en diepgaande juridische kennis van advocatenbureau Eindhoven kan je vertrouwen op een prettige en formele samenwerking.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?