Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van uitzenden  

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Uitzenden is wanneer een werknemer een contract heeft met een detacherings- of uitzendbureau, maar daadwerkelijk werkt voor een derde partij (uitlener). Een uitzendovereenkomst is niet vergelijkbaar met een vast contract. Het biedt voor zowel werkgever als werknemer minder zekerheid. Detacheren is geschikt voor specialistische kennis, continuïteit en integriteit in functies. Uitzenden vaak veelal voor ongeschoold werk en korte opdrachten. 

Het verschil met detacheren

Detacheren en uitzenden zijn beide vormen van werkgeverschap. Daarbij zijn er wel verschillen. Bij detacheren heeft de werknemer een arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau. De diensten worden echter verleent aan een derde partij. Die derde partij wordt dus ook wel uitlener genoemd. Bij detacheren is het contract veel meer vergelijkbaar met een vast contract. Bij opdrachtbeëindiging is er doorbetaling van het salaris en er is bovendien sprake van een opzegtermijn. Het is mogelijk dat een uitzendbureau ook aan detachering doet.  

Het werkt anders met uitzenden. Daarbij hoort een uitzendovereenkomst. Het verschil zit hem in het contract. Een uitzendovereenkomst stopt als de opdracht wordt beëindigd. Dat werkt aan twee kanten. De werknemer kan dus snel weg en de opdrachtgever kan snel de samenwerking opzeggen. Dat heeft voordelen én nadelen. 

Wanneer kiest men voor uitzenden 

Meestal kiest men voor detachering als het bedrijf specialistische kennis nodig heeft van iemand. Een uitzendcontract is daarvoor vaak te onstabiel. Immers kan de werknemer te allen tijde besluiten om te stoppen met de opdracht. Daarnaast is een vast contract te lastig, misschien is daar dan juist weer te weinig werk voor. Uitzenden is daarentegen weer prettig voor bijvoorbeeld seizoensgebonden werk. 

In sommige gevallen besluit een uitzendbureau toch met detacheringscontracten te werken bij ongeschoold werk. In plaats van dus met uitzendovereenkomsten. Dit is in het geval als ze voor grote/veel bedrijven ongeschoold uitzendkrachten bieden en die bedrijven verschillende productiepieken hebben ten opzichte van elkaar. In dat geval kan namelijk het uitzendbureau iemand wat meer zekerheid bieden met een detacheringscontract. Zonder dat het bureau een te groot risico loopt dat er geen werk is voor de detacheerder. Daarnaast is het voor die bedrijven fijn. Immers is er altijd continuïteit van medewerkers zonder dat zij vaste contracten moeten bieden, geeft Abeos aan. Dit is een organisatie die met vacatures in Coevorden tot aan vacatures in Deventer. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: