Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van detacheren 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bij het detacheren leen je werknemers uit aan een derde partij. Daarbij worden vaak de termen detacheren en uitzenden door elkaar gebruikt. Terwijl er wel degelijk verschillen zijn tussen uitzenden en detacheren. Wil je weten wat detacheren is en wat het verschil is met uitzenden? Lees dan gerust verder.  

Arbeidsovereenkomst 

Bij detachering heeft een werknemer een arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een uitzendbureau. Zoals je leest is het inderdaad zo dat een uitzendbureau ook soms doet aan detachering. Het komt er echter op neer dat een werknemer bij detachering feitelijk wel werkzaam is bij een derde partij. Die derde partij noemt men ook wel de uitlener. 

Het gaat bij detachering vaak om een meer langdurige overeenkomst, zoals bijvoorbeeld voor een jaar. En, het kan bij detachering ook gaan om een vast dienstverband. Als de uitlener onverhoopt de opdracht beëindigd met een detacheringsbureau, dan moet de werknemer wel gewoon betaald krijgen. 

Verschil met uitzenden 

In tegenstelling tot bij het detacheren heeft iemand geen detacheringsovereenkomst, maar een uitzendovereenkomst. Dat verschil zit niet alleen in de naamgeving. Een uitzendovereenkomst is veel minder stabiel. Voor zowel werkgever als werknemer. Als een werknemer bijvoorbeeld moet opzeggen, dan is er bij een detacheringsovereenkomst een opzegtermijn. Bij een uitzendovereenkomst is dat dus niet zo. Dan kan een werknemer per direct opzeggen. 

Kort door de bocht gezegd kun je zeggen dat een detacheringsovereenkomst meer overeenkomt met een vast contact. Daarentegen biedt een uitzendovereenkomst meer flexibiliteit, maar dus ook minder zekerheid. Ten slotte zijn niet alleen verschillen. Zo werken mensen via detachering als ook via uitzending met bijvoorbeeld uitzendsoftware. 

Welke organisaties maken gebruik van detachering? 

In principe kan elke organisatie van detachering gebruik maken, maar er zijn wel bepaalde omstandigheden die detacheren aantrekkelijk maken. Zo zie je dat er met name als er specialistische kennis nodig is, er vaker van detachering dan van uitzending gebruik gemaakt wordt. Logisch, aangezien iemand met speciale kennis moeilijker vervangen kan worden en een vertrek sneller problemen oplevert. 

Vanuit uitzendbureaus en detacheringsbureaus gezien, kan detachering aanbieden interessant zijn als er veel ongeschoold werk is bij diverse bedrijven met verschillende productiepieken. Met flexibele detacheringsmedewerkers die in verschillende bedrijven kunnen werken, kan er dan meer continuïteit worden geboden. Zowel voor werknemers als werkgevers, zonder dat er te veel medewerkers doorbetaald moeten worden, terwijl er geen werk voor ze is. Een uitzendbureau die dit slim doet is bijvoorbeeld Uitzendbureau 4 Minutes gelegen in Enschede. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: