Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van ecommerce platformen

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

E-commerce is een vakterm voor het kopen en verkopen van goederen of diensten via het internet. Vroegere gebeurde dit alleen via de computer, maar tegenwoordig kan dit ook via andere elektronische apparaten zoals: smartphones, smartwatches en andere digitale assistenten. Ook de all-in-one home systeem oplossingen, zoals Alexa en Google Nest behoren hier toe. E-commerce heeft dus geen moeilijke betekenis, maar heeft buiten deze beknopte betekenis nog meer kenmerken. In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we een korte uitleg over wat e-commerce is, hoe het is ontstaan en wat de verschillende vormen ervan zijn. Tenslotte sluiten we de blog af met enkele voordelen van e-commerce.

Wat is e-commerce?

E-commerce, afgeleid van het Engelse “electronic commerce,” verwijst naar het kopen en verkopen van producten en diensten via het internet. Het is een revolutionaire manier van handel drijven die de afgelopen decennia exponentieel is gegroeid. Dankzij e-commerce kunnen consumenten producten bestellen, betalen en ontvangen zonder ooit een fysieke winkel te bezoeken. Bedrijven kunnen hun producten en diensten aanbieden aan een wereldwijd publiek met behulp van online platforms. Het is een van de belangrijkere ontwikkelingen binnen de IT en ICT wereld. E-commerce is er al sinds de begin dagen van het internet. Een van de eerste voorbeelden van e-commerce was een online transactie van een Sting cd genaamd: “The Summoner’s Tales” deze werd verkocht via een online Amerikaans platform Netmarket, een voorloper van eBay. Sinds toen is e-commerce nooit meer weggegaan en is het alleen maar groter geworden. Waar vroeger slechts enkele websites producten verkochten, bestaat nu het grootste deel van het internet uit online winkels en marktplaatsen.

 

ecommerce betekenis

Verschillende vormen van ecommerce platformen

Net zoals met de verkoop van offline goederen en diensten, zijn er ook verschillende vormen in de e-commerce. We delen deze vormen op in drie hoofdcategorieën: B2C, B2B en C2C. Hieronder hebben we per categorie een korte uitleg gegeven.

B2C (Business-to-Consumer)

B2C e-commerce verwijst naar transacties waarbij bedrijven direct aan consumenten verkopen. Dit is het meest voorkomende type e-commerce en omvat alles, van online kledingwinkels tot voedselbezorgings diensten. Het biedt consumenten het gemak van online winkelen, waarbij ze producten kunnen vergelijken en bestellen vanuit het comfort van hun huis. Voorbeelden van grote e-commerce websites die werken op een B2C manier zijn Bol.com, Amazon.com en Coolblue.nl.

B2B (Business-to-Business)

B2B e-commerce richt zich op transacties tussen bedrijven. Dit kan variëren van groothandelsverkopen van grondstoffen tot softwarelevering aan andere bedrijven. B2B e-commerce is essentieel voor de wereldeconomie en heeft de manier waarop bedrijven hun toeleveringsketens beheren en zakendoen getransformeerd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere reclame of marketingbureaus voor het maken van een website, advocatenkantoren die te hulp staan bij een juridisch probleem dat binnen een bedrijf speelt of CRM-systemen die zorgen voor een betere klantafhandeling.

C2C (Consumer-to-Consumer)

C2C e-commerce is een uniek model waarbij consumenten onderling producten en diensten verkopen. Dit gebeurt meestal via online marktplaatsen zoals eBay en Marktplaats. Het stelt individuen in staat om gebruikte items te verkopen of hun vaardigheden en diensten aan te bieden aan anderen. Voorbeelden hiervan zijn eBay en Marktplaats, maar ook een lokale Facebook groep of een platform als Vinted valt onder een C2C manier van e-commerce.

Twee voordelen van e-commerce platformen

Een van de meest aansprekende voordelen van e-commerce is het gemak dat het biedt aan consumenten. Met slechts een paar klikken kunnen ze producten bestellen en thuis laten bezorgen, zonder de drukte van fysieke winkels te ervaren. Bovendien kunnen ze 24/7 online winkelen, wat flexibiliteit biedt in hun drukke levens. Een ander essentieel voordeel van e-commerce is het vermogen om wereldwijd te verkopen. Kleine lokale bedrijven kunnen nu hun producten aanbieden aan klanten over de hele wereld, waardoor de potentiële markt aanzienlijk wordt vergroot.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: