Ondanks dat steeds meer auto’s tegenwoordig over dagrijverlichting beschikken is dit in Nederland tot op heden niet verplicht.
Wanneer je overdag met dagrijverlichting rijdt die niet werkt hoef je je geen zorgen te maken over een boete. Wanneer je met een kapot dimlicht of grootlicht rijdt is dit wel het geval. Tevens is het ook verboden om met dagrijverlichting te rijden in combinatie met andere lichten.
De functie van dagrijverlichting
Dagrijverlichting heeft als functie om het voertuig zichtbaar te maken naar andere weggebruikers. Deze verlichting wordt overigens alleen overdag gebruikt en geeft in de nacht onvoldoende licht. Dagrijverlichting wordt daarom ook nog wel eens gezien als veiligheidslicht. In het geval van een kapotte koplamp kunnen andere weggebruikers denken dat u een motor bent. Hierdoor wordt de kans op een ongeval een stuk groter. Door dagrijverlichting te voeren kan dit worden voorkomen. Deze verlichting is namelijk fel genoeg om alle contouren van het voertuig zo te belichten dat iedereen dit kan zien. Tegenwoordig heeft bijna elke auto dagrijverlichting en dit is doorgaans gebaseerd op LED technologie. Omdat LED vrijwel geen stroom verbruikt, heeft dit weinig tot geen invloed op de accu. Het is zelfs zo dat alle auto’s vanaf 2015 verplicht zijn om over dagrijverlichting aan de achterzijde te beschikken. Dit zodat auto’s ook goed te zien zijn in bijvoorbeeld minder goed belichte tunnels.
Zijn stadslichten en dimlichten nu ook verplicht?
Het voeren van stadslichten is enkel ’s nachts verplicht als het voertuig buiten de bebouwde kom of op een rijbaan is geparkeerd. Op het moment dat een auto binnen de bebouwde kom staat is het niet verplicht maar is het wel toegestaan. Het voeren van dimlicht is in het donker te allen tijden verplicht. Wanneer overdag het zicht minder goed is dit niet verplicht maar wordt het wel aangeraden. Zowel stadslichten als dimlichten dienen beide te werken voor de APK keuring.
Het is belangrijk om de verkeersregels en -voorschriften van het land waar je rijdt te raadplegen om te weten of dagrijverlichting verplicht is of niet. Als dagrijverlichting verplicht is in jouw land of regio, zorg er dan voor dat deze goed functioneert en correct is geconfigureerd volgens de lokale regels. Dagrijverlichting draagt bij aan de zichtbaarheid van het voertuig overdag en kan de verkeersveiligheid verbeteren door andere weggebruikers te helpen je auto beter op te merken.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?