Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van aquaplaning

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Waterskiën treedt op als er meer water voor de banden is verzameld dan het gewicht van het voertuig kan vervangen. Hierdoor ontstaat er druk onder de band waardoor er een dun laagje water ontstaat tussen het rubber en de weg.

Rijden bij wateroverlast

U verloor plotseling de controle over de auto. Wat moeten we nu doen?
Als u bij hevige regen over waterpartijen rijdt, kan uw auto plotseling grip verliezen. Dit heet aquaplaninb. Uw band kan het water niet snel genoeg afvoeren. Tussen het wiel en de weg vormt zich een dun laagje water. Als je het contact met asfalt verliest, heb je tijdelijk geen controle over de auto.

Wat moet u doen bij aquaplaning?
Laat het gaspedaal geleidelijk los. Voor handgeschakelde voertuigen: Druk de koppeling in. Houd het stuur recht. Als de auto toch begint te slippen, blijf dan kijken in de richting waarin u wilt rijden.

Hoe voorkomt u aquaplaning?
Snelheid is de belangrijkste reden voor aquaplaning. Pas altijd de snelheid aan. Bij spoorvorming komt er meer water op de weg. Probeer te voorkomen dat u op de sporen rijdt.

Profieldiepte
Uw banden zijn ook belangrijk. Profieldiepte is hier erg belangrijk. Hoe kleiner de profieldiepte, des te groter is de gevoeligheid van de auto voor aquaplaning. Het is ook belangrijk om de juiste bandenspanning te behouden. Brede banden zien er misschien hard uit, maar ze maken de auto bijzonder gevoelig voor aquaplaning.

Rijden met veel wateroverlast

Neemt u de gok?

Het grootste probleem bij het rijden door diep water is de boeggolf. De bumper kan nog steeds normaal werken, maar als de golf hoog is, bestaat het risico dat water de luchtinlaat binnendringt en dat de motor water inademt. Als er water in een draaiende motor komt, moet de motor bijna altijd worden vervangen. Het schadebedrag kan oplopen tot wel 10.000 euro. Om deze reden raadt Rijschool Waalwijk aan om bij groot wateroverlast, niet de weg op te gaan.

Water heeft ook een catastrofale impact op elektronische producten. Als het water te diep is, blokkeert de deurafdichting het water niet meer. Hierdoor worden uw voeten niet alleen nat, maar kan er ook water op de computerapparatuur in de auto stromen. Als u niet weet hoe diep de plas is, riskeer het dan niet. Als u toch te diep in het water rijdt, moet u de motor onmiddellijk uitschakelen. Als u er op tijd bent, moet u gewoon wachten tot alles droog is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: