Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van cloud computing

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is cloud computing?

Cloud computing is de levering van computerdiensten op aanvraag – van toepassingen tot opslag- en verwerkingscapaciteit – meestal via het internet en op pay-as-you-go-basis.

Hoe werkt cloud computing?

In plaats van hun eigen computerinfrastructuur of datacenters te bezitten, kunnen bedrijven toegang tot alles, van toepassingen tot opslag, huren van een aanbieder van clouddiensten.

Een voordeel van het gebruik van cloud computing-diensten is dat bedrijven de aanloopkosten en complexiteit van het bezitten en onderhouden van hun eigen IT-infrastructuur kunnen vermijden, en in plaats daarvan gewoon kunnen betalen voor wat ze gebruiken, wanneer ze het gebruiken.

Aanbieders van cloud computing-diensten kunnen op hun beurt profiteren van aanzienlijke schaalvoordelen door dezelfde diensten te leveren aan een breed scala van klanten.

Wat voor cloud computing-diensten zijn er?

Cloud computing-diensten omvatten nu een breed scala aan opties, van de basis van opslag, netwerken en verwerkingskracht tot natuurlijke taalverwerking en kunstmatige intelligentie, evenals standaard kantoortoepassingen. Vrijwel elke dienst waarvoor je niet fysiek in de buurt hoeft te zijn van de computerhardware die je gebruikt, kan nu via de cloud worden geleverd.

Wat zijn voorbeelden van cloud computing?

Cloud computing ligt aan de basis van een groot aantal diensten. Dat omvat consumentendiensten zoals Gmail of de cloudback-up van de foto’s op jouw smartphone, maar ook de diensten waarmee grote ondernemingen al hun gegevens kunnen hosten en al hun toepassingen in de cloud kunnen uitvoeren. Netflix vertrouwt op cloud computing-diensten om zijn videostreamingdienst en zijn andere bedrijfssystemen te laten draaien, net als een aantal andere organisaties.

Cloud computing wordt de standaardoptie voor veel apps: softwareleveranciers bieden hun applicaties steeds vaker aan als diensten via internet in plaats van als op zichzelf staande producten, omdat ze proberen over te schakelen op een abonnementsmodel. Cloud computing heeft echter een potentiële keerzijde: het kan ook nieuwe kosten en risico’s met zich meebrengen voor bedrijven die er gebruik van maken.

Waarom wordt het cloud computing genoemd?

Een fundamenteel concept achter cloudcomputing is dat de locatie van de dienst, en veel van de details zoals de hardware of het besturingssysteem waarop het draait, grotendeels irrelevant zijn voor de gebruiker. Met dit in gedachten is de metafoor van de wolk ontleend aan oude schema’s van telecommunicatienetwerken, waarin het openbare telefoonnetwerk (en later het internet) vaak werd voorgesteld als een wolk om aan te geven dat het er gewoon niet toe deed – het was gewoon een wolk van dingen. Dit is natuurlijk een oversimplificatie; voor veel klanten blijft de locatie van hun diensten en gegevens een belangrijke kwestie.

Wat is de geschiedenis van cloudcomputing?

Cloud computing als term bestaat sinds het begin van de jaren 2000, maar het concept van computing-as-a-service bestaat al veel, veel langer. Al in de jaren zestig, toen computerbureaus bedrijven de mogelijkheid boden tijd op een mainframe te huren, in plaats van er zelf een te moeten kopen.

Deze “time-sharing”-diensten werden grotendeels ingehaald door de opkomst van de PC, die het bezit van een computer veel betaalbaarder maakte, en vervolgens door de opkomst van datacenters voor bedrijven, waar bedrijven enorme hoeveelheden gegevens konden opslaan.

Maar het concept van het huren van computerkracht is steeds weer opgedoken – in de application service providers, utility computing, en grid computing van de late jaren 1990 en vroege jaren 2000. Daarna kwam cloud computing, dat echt opgang maakte met de opkomst van software as a service en hyperscale cloud computing-providers zoals Combell.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: