Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van aristocraten

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 minuten
0
(0)

Aristocraten zijn mensen die deel uit maken van een aristocratie. Dat is een sociale klasse die traditioneel gezien wordt gekwalificeerd door adellijke titels, een hoog geboortecijfer en meerdere privileges die zijn verworven door erfelijkheid. Kijkende naar de Nederlandse samenleving, kun je stellen dat adellijke families van tegenwoordig, afstammelingen zijn van aristocraten. Zij hadden historisch gezien namelijk landgoederen, kastelen en hoge titels.

Koning Willem-Alexander zou je – samen met de gehele koninklijke familie – dan ook kunnen bestempelen als een aristocraat. Dit door zijn positie die hij volledig gekregen heeft wegens erfelijkheid. Hierdoor behoren ze tot de adellijke klasse van Nederland, waardoor ze meerdere privileges hebben. Zo betaald de Koning bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting, iets wat de rest van Nederland wel moet doen.

Hoe werkt een aristocratie

Om te beginnen, tegenwoordig bestaat er nog steeds een vorm van aristocratie. Zoals bijvoorbeeld ons Nederlandse koninklijke huis. Wel is dat tegenwoordig totaal anders dan zoals het vroeger was. Over dat punt komen we straks! Eerst, wat is het eigenlijk? Op het moment dat er zich een aristocratie vormt, dan betekend dat dat er een land is waarbij de politieke macht volledig in handen ligt van een zeer selecte groep mensen.

De privileges van sociale hiërarchie
In vrijwel alle gevallen bestaat die groep uit zeer bevoorrechte mensen, afkomstig uit adellijke of welvarende families, ook wel aristocraten genoemd. In deze vorm bestaat er een sociale hiërarchie waarbij die bevoorrechte groep zich ver boven de rest bevindt. Zij hebben privileges, zoals het niet hoeven te betalen van belastingen maar ook het krijgen van landgoederen en kastelen. Er bestaan – of beter gezegd bestonden – twee verschillende vormen.

De erfelijke macht

Zo was er de erfelijke macht, hierbij wordt er één familie gezien als de leiders van het land. Dat zou in ons geval de familie van Oranje-Nassau zijn. Hierbij zou Koning Willem-Alexander alles zelf mogen bepalen, zonder dat er hierbij een rechtelijke macht bestaat of überhaupt een politiek gekozen door het eigen volk. Daarnaast kunnen aristocraten ook de politiek beïnvloeden. In dat geval beïnvloeden ze bijvoorbeeld wetgeving of een bestuur. Wat voor een rijke zakenman opvallend gunstig kan uitvallen. Verder hebben aristocraten altijd veel controle gehad over middelen, zoals grondstoffen en handelsroutes. Ook via hier konden ze politieke en economische macht uitoefenen.

De geschiedenis van aristocratie

In elk belangrijk tijdperk was er de invloed van aristocraten, dit gaat van de oudheid naar de moderne tijd waarin we tegenwoordig leven. In al die verschillende periodes, die onze menselijke beschaving heeft doorgemaakt zijn er verschillende vormen van een aristocratie geweest. Hieronder staan de belangrijkste periodes om te weten!

In oude beschavingen, zoals Egypte, Griekenland, Rome maar ook Mesopotamië speelde aristocratie een gigantische rol. In Egypte bestond het uit adellijke families die zeer nauw verbonden waren met de Farao en het koninklijke hof. Deze families bezaten vaak landgoederen en hadden veel rijkdom en macht. Vaak dienden zij als adviseurs van de Farao en mochten daardoor belangrijke posities in de regering bekleedden. In het Romeinse Rijk bestond aristocratie vooral uit een klasse van patriciërs. Dat zijn afstammelingen van oude adellijke families en senatoren. Zij hadden dan ook de hoogste politieke functies, in zowel de regering als het leger.

De Franse Revolutie

In het begin van de 18e eeuw (1701 – 1800) kwam er een nieuwe golf van ideeën door Europa heen. Hierbij kwam er steeds meer aandacht voor individuele vrijheid, gelijkheid en democratie onder het volk. Dit kwam onder meer door filosofen zoals John Locke, Voltaire en Jean-Jacques Rousseau. Die laatste, was een groot criticaster van de machtsstructuren van die tijd, zo ook op de aristocratie. Deze ideeën begonnen onder een kleine, hoogopgeleide groep en bereikte na tientallen jaren ook de laagste sociale klasse.

In 1789 begon dan ook de Franse Revolutie. Mensen waren klaar met de onderdrukking vanuit een absolute monarchie. Vanaf dit jaartal begonnen aristocratische symbolen te geconfisqueerd te worden, zoals landgoederen, ook riepen er mensen ‘ontdek kastelen in de Ardennen en verover ze!’. Aristocraten werden gedwongen om bijvoorbeeld belasting te betalen. Deden ze dat niet? Dan was de keuze makkelijk gemaakt. Vrijwel dagelijks werden er namelijk adellijke mensen geëxecuteerd, onder leiding van Robespierre.

aristocraten binnen de Franse Revolutie

Welke regeringsvormen bestaan er allemaal?

Monarchie: Eén persoon is bij deze vorm de machthebbende. Dat kan een koning, koningin, paus, keizer, farao maar ook een sultan zijn. Hierbij is de macht volledig erfelijk. Koning Willem l was in Nederland bijvoorbeeld een échte monarch. Tegenwoordig hebben we in Nederland een constitutionele monarchie. Koning Willem-Alexander is het staatshoofd, maar hij heeft geen politieke macht. Dat bestaat uit mensen die gekozen zijn door het volk.

Republiek: Bij deze vorm is er geen monarch, de leider van het land wordt direct gekozen door het volk, of door volksvertegenwoordigers. De Verenigde Staten is zo’n republiek, Joe Biden is de president en de politieke macht wordt uitgeoefend door een democratisch gekozen congres (Vergelijkbaar met de Tweede Kamer).

Theocratie: Een regeringsvorm waarbij religieuze leiders de politieke macht uitoefenen. Iran is hiervan het grootste voorbeeld, dit is namelijk een islamitische theocratie. Ali Khamenei is hierbij de grote leider samen met de Raad van Hoeders. Zij zijn niet democratisch gekozen en oefenen al hun politieke macht uit op basis van de islamitische principes.

Autocratie: De macht ligt in handen van één persoon. Kim Jong-Un is een dictator, Noord Korea leeft dan ook onder een Autocratie. De kans is vrijwel honderd procent, dat hij het stokje zal overdragen aan iemand anders binnen de familie. Toch is het geen monarchie, doordat Kim Jong-Un ‘officieel’ gezien de leider is van een politieke partij, namelijk de arbeiderspartij. Zo wordt er ook gestemd in Noord-Korea, al bestaat dat biljet maar uit één persoon, verschillend voor elk district. Op die manier wordt de gehele Opperste Volksvergadering, bestaande uit 700 plekken, gevuld door 700 jaknikkers van Kim Jong-Un. Dit wordt soms ook verbeeld in de betekenis van K-drama.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: