Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van fissa

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
5
(2)

Fissa is straattaal en betekent feestje. Synoniemen voor fissa zijn onder andere feessie, fuif, en fiësta. Fissa is dus een woord dat valt onder de straattaal, een Nederlandse taal wat een menging is die door sommige experts als een daadwerkelijke taalvariant wordt gezien.

Straattaal

Straattaal maakte vooral een opmars aan het eind van de vorige eeuw, voornamelijk in de grote steden in de Randstad. Hier wonen veel autochtone en allochtone jongeren intensief samen. Het feit dat veel allochtone jongeren het ABN (algemeen beschaafd Nederlands) niet optimaal konden beheersen, speelde een grote factor in het ontstaan van straattaal. Door het samenleven met veel autochtone jongeren nam deze groep de straattaal ook over.

Verschillende regio’s in Nederland kennen ieder weer een eigen soort straattaal. Het woord fissa zal je dus niet in elk gebied in Nederland tegenkomen. Wellicht gebruiken ze op een andere plek een van de eerdergenoemde synoniemen. De Nederlandse straattaal is eigenlijk een combinatie van voornamelijk Nederlands, gecombineerd met Engels, Berbers, Surinaams, Marokkaans en is daarnaast sterk beïnvloedt door wat op dat moment populair is in films, op televisie en online. Het is een onderdeel geworden van de sociale identiteit van bepaalde groepen in Nederland. Dus door het woord fissa te gebruiken willen sommige jongeren laten zien bij welke subcultuur ze (willen) horen.

Aan de andere kant is het dus ook wel slim om fissa zelf niet te gebruiken als je niet tot een van deze subculturen behoort. Je zou hiermee mensen kunnen beledigen.

Bron: http://stateofdreaming.nl/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: