Competentiegericht onderwijs is gericht op het vergroten van de persoonlijke vermogens. Deze vorm van onderwijs wordt in Nederland vooral geschikt geacht voor volwasseneducatie, beroepsonderwijs en hoger onderwijs.
Wat is een competentie?
Een competentie is een geïntegreerde basiscultuur van kennis, vaardigheden en attitudes. In het traditioneel onderwijs wordt de reproductie van kennis benadrukt, terwijl vaardigheden en attitude ook van belang zijn in competentiegericht onderwijs. Een van de belangrijkste kenmerken van competentiegericht onderwijs de afstemming met het werkveld. Studenten dienen zo goed mogelijk zo goed voorbereid te worden op de toekomstige afzetmarkt. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met projectwerk, groepswerk of portfolio’s en worden studenten een externen ingezet bij het geven van feedback en beoordelingen.
Kenmerken van competentiegericht onderwijs
Het competentiegericht onderwijs heeft verschillende kenmerken die worden getoond aan de studenten. Deze volgende kenmekren vormen de basis.
De focus ligt op het ontwikkelen van vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Studenten leren door te doen en door actief betrokken te zijn bij taken en projecten die relevant zijn voor hun vakgebied.
Integratie van kennis en vaardigheden
Competentiegericht onderwijs moedigt integratie aan tussen verschillende vakgebieden en disciplines. Studentenleren hoe ze kennis kunnen toepassen en combineren om complexe problemen op te lossen.
Beoordeling op basis van prestaties
Studenten worden beoordeeld op basis van hun daadwerkelijke prestaties en competenties. Dit kan gebeuren via praktijkgerichte opdrachten, projecten of stages.
Flexibiliteit en personalisatie
Competentiegericht onderwijs erkent de diversiteit van studenten en hun individuele leerbehoeften. Het biedt flexibele leertrajecten en mogelijkheden voor studenten om hun eigen leerpaden te volgen op basis van hun interesses en doelen. Wil je bijvoorbeeld een taxi opleiding volgen? Of liggen je interesses meer bij een kappersopleiding? Voor ieder beroep zijn er mogelijkheden in het leertraject voor de student.
Vaardigheden
Naast het aanleren van vakspecifieke kennis en vaardigheden, legt competentiegericht onderwijs ook de nadruk op het ontwikkelen van overdraagbare vaardigheden, zoals kritisch denken, communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen.
Het onderwijs streeft naar het kweken van een cultuur van levenslang leren, waarbij het verwerven van nieuwe vaardigheden en het aanpassen aan veranderingen in de samenleving en de arbeidsmarkt centraal staan. Het doel is om studenten niet alleen voor te bereiden op hun eerste baan, maar ook op een continu evoluerende carrière.
Door competentiegericht onderwijs kunnen studenten beter voorbereid worden op de uitdagingen en eisen van de moderne samenleving en arbeidsmarkt, waarbij de nadrukt ligt op het vermogen om effectief te functioneren in verschillende situaties en omgevingen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?