Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van voetbalpoolen

Inhoudsopgave

Leestijd: 9 minuten
0
(0)

Een voetbalpool is een vorm van gokken waarbij deelnemers proberen de resultaten van verschillende voetbalwedstrijden correct te voorspellen. Traditioneel werd dit gedaan door een lijst met wedstrijden te verstrekken, waarbij deelnemers hun voorspellingen voor de uitkomst van elke wedstrijd aangaven, zoals winst voor het thuisteam, gelijkspel of winst voor het uitspelende team.

Deelnemers betalen vaak een vergoeding om deel te nemen aan de pool, en als ze correct voorspellen, kunnen ze een deel van de totale inzet of een vooraf bepaalde prijs winnen, afhankelijk van het specifieke systeem van de pool.

Voetbalpools bestaan in verschillende vormen en kunnen worden georganiseerd door bedrijven, vriendengroepen of online platforms. Met de opkomst van digitale technologieën zijn voetbalpools geëvolueerd naar online platforms waar mensen hun voorspellingen kunnen doen en de resultaten kunnen volgen.

Geschiedenis van voetbalpools

Stel je voor dat je net uit een tijdmachine bent gestapt, smartphone in de hand, en je wordt geconfronteerd met een groep mensen in een rokerige pub uit 1920 die gretig hun voetbalpoolcoupons markeren. Je bent getuige van de begindagen van een gokfenomeen dat evenveel met geluk te maken heeft als met de liefde voor het spel. Vanaf het nederige begin, waar je misschien wedstrijdvoorspellingen op een stuk papier noteerde, hebben de voetbalpools de tand des tijds doorstaan. Je hebt het spel zien evolueren; het veranderde van geklets aan de barstoel naar de klik van een muis, met online platforms die nu de spanning van de loting vastleggen. Terwijl je door de geschiedenis navigeert, ontdek je een tijdverdrijf dat zijn ups en downs heeft gehad, maar nog steeds een geliefd onderdeel van de voetbalcultuur is.

Het vroege begin

Als je op reis gaat door de geschiedenis van voetbalpools, ontdek je dat de wortels van deze gokspellen teruggaan tot 1887, toen de eerste geregistreerde competitie om wedstrijduitslagen te voorspellen het licht zag. Deze embryonale vorm van de klassieke voetbalpool was een eenvoudige aangelegenheid en het was John Jervis Barnard die als eerste profiteerde van de groeiende interesse van het publiek in dergelijke gokactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk.

In 1923 vond er een belangrijke evolutie plaats toen Intikkertje.nl Littlewoods Football Pools werd opgericht door John Moores samen met zijn partners, Colin Askham en Bill Hughes. Als eerste bedrijf dat het concept naar een breder publiek bracht, begonnen ze met het uitdelen van coupons buiten het Old Trafford stadion van Manchester United, wat een cruciaal moment betekende in het legitimeren en commercialiseren van de praktijk. 

Wedders selecteerden wedstrijden waarvan ze dachten dat ze in een gelijkspel zouden eindigen en zetten hun voorspellingen in met postwissels. Naarmate de deelname aan voetbalpools toenam, werd Littlewoods synoniem voor deze unieke vorm van gokken en verankerde het zich in het culturele weefsel van de Britse samenleving.

De wetenschappelijke analyse van het tijdperk onderstreept dat het ontstaan van voetbalpools niet slechts een vrijetijdsbesteding was; het was een geraffineerde voorloper van de uitgebreide sportweddenschappenindustrie die vandaag de dag floreert.

Populariteitsgolf

Als je je in het tijdperk van de jaren 1930 verdiept, zul je zien dat voetbalpools een nationale rage waren geworden, waarbij miljoenen hun wekelijkse voorspellingen inzetten in de hoop op een aanzienlijke uitbetaling. Littlewoods, een prominente naam in de Britse gokwereld, speelde een belangrijke rol in de populariteit van voetbalpools. Deelnemers vulden gretig coupons in en voorspelden uitslagen in de hoop een levensveranderend bedrag in de wacht te slepen.

De Classic Pools, een hoeksteen van het fenomeen, illustreerden de wijdverspreide aantrekkingskracht van het spel. Dit werd verder bewezen door de oprichting van het Pools Panel tijdens slechte weersomstandigheden, waardoor de continuïteit van het spel en de verwachting van beloningen werd gewaarborgd, ongeacht verstoringen van het voetbalschema.

De “Pools War” in 1936 onderstreepte de maatschappelijke impact van het spel, waarbij de stopzetting van de vroege speellijsten leidde tot een snelle oplossing als gevolg van de vraag van het publiek. Op het hoogtepunt van zijn populariteit waren voetbalpools verankerd in het weefsel van de Britse cultuur, met een jaarlijkse opbrengst van bijna 30 miljoen pond.

De komst van de Nationale Loterij in 1994 betekende echter het begin van een neergang, omdat de spelers van Pools hun interesses verlegden naar de nieuwe vorm van wedden. De overgang van miljoenen deelnemers naar slechts 700.000 in 2007 duidt op een aanzienlijke teruggang in de massale aantrekkingskracht. Desondanks blijkt de veerkracht van voetbalpools uit de digitale reïncarnatie, The New Football Pools, die duizenden trouwe liefhebbers blijft boeien.

Tijdperk van papieren coupons

In het tijdperk van de papieren coupons bevond je je te midden van een zee van fanatieke fans die nauwgezet hun voorspellingen op gedrukte coupons markeerden, een ritueel dat voor veel huishoudens de zaterdagmiddag bepaalde. Het fenomeen van Littlewoods Pools, Ready Money en soortgelijke wedorganisaties was niet slechts een tijdverdrijf, maar een sociaal-cultureel weefsel verweven met de wekelijkse anticipatie op voetbaluitslagen.

Het analyseren van dit tijdperk onthult een geraffineerd landschap:

 • Uitdagingen voor de oorlog
 • De Pools Oorlog en de daaropvolgende trucjes met het onofficieel uitlekken van wedstrijden.
 • De weigering van het postkantoor tijdens WOII om coupons te leveren, waardoor de Unity Pool moest worden opgericht.
 • Ontwikkelingen na de oorlog:
 • Introductie van het Treble Chance-spel, waardoor de voorspellende betrokkenheid wordt uitgebreid.
 • Wetgevende invloeden: De Lotteries Act en de Betting Act gaven vorm aan de operationele parameters van de pools.

Zelfs als coupons in de zomer voor een voortdurende betrokkenheid bij de sport zorgden, betekende de afhankelijkheid van het postkantoor dat coupons via een landelijk netwerk werden geretourneerd, wat de logistieke kracht van het tijdperk onderstreepte.

Het tijdperk van de papieren coupons blijft, ondanks het verval ervan door concurrerende loterijen, een bewijs van de ingewikkelde relatie tussen de liefde van het publiek voor voetbal en het veranderende landschap van gokpraktijken.

Evolutie van de gameplay

Je hebt de klassieke pools zien evolueren, nu aangepast aan nieuwe formaten en puntensystemen om de spanning erin te houden. In het begin waren voetbalpools gebaseerd op het selecteren van wedstrijden die waarschijnlijk in een gelijkspel zouden eindigen, met een eerlijke verdeling van doelpunten. Naarmate de pools echter volwassener werden, werden de mechanismen om de uitkomst van voetbalwedstrijden te voorspellen genuanceerder. De komst van het Classic Pools spel introduceerde een gelaagd puntensysteem waarbij een bepaald aantal doelpunten bij een gelijkspel een premie van punten per wedstrijd opleverde, waardoor precieze voorspellingen werden gestimuleerd in plaats van puur toeval.

Deze evolutie weerspiegelde een diepere analytische betrokkenheid bij de sport. Een gelijkspel – waarbij beide teams doelpunten maken – leverde drie punten op, waarschijnlijk omdat dit resultaat minder waarschijnlijk was dan een gelijkspel zonder doelpunten, wat twee punten opleverde. Thuis- of uitoverwinningen werden waarschijnlijker geacht en leverden dus slechts één punt op. De integratie van totalisatormachines stroomlijnde het proces verder, waardoor de punten op basis van wedstrijduitslagen, inclusief die in de Premier League, efficiënter konden worden geteld.

De pools hebben een methodische ontwikkeling doorgemaakt, waarbij de essentie van het voorspellen van voetbaluitslagen behouden is gebleven, terwijl de complexiteit en technologische hulpmiddelen zijn omarmd om de gebruikerservaring te verbeteren.

Belastingen en regelgeving

Ondanks de uitdagingen hebben voetbalpools sinds hun oprichting een complex landschap van belastingen en regelgeving doorkruist. Aanvankelijk probeerde de Betting and Lotteries Act 1934 de verspreiding van ongereguleerd gokken tegen te gaan, maar voetbalpools omzeilden deze beperkingen door zichzelf als behendigheidsspel te bestempelen. Na verloop van tijd ontkwamen ze echter niet helemaal aan de greep van de fiscus.

Belasting:

 • De heffing op voetbalpools was aanzienlijk en bereikte een piek van 40% voordat deze in 1991 licht werd verlaagd naar 37,5%.
 • Bijdragen aan de Football Trust waren goed voor 2,5% van de entreegelden, een bewijs van betrokkenheid bij de infrastructuur en de gemeenschap van het spel.

De druk van de regelgeving maakte een strategische evolutie van de bedrijfsmodellen noodzakelijk. Bedrijven als Littlewoods Gaming, dat later deel ging uitmaken van Sportech plc, diversifieerden hun distributiekanalen om de impact van belastingen en regelgeving op hun resultaten te beperken. Ze werden geconfronteerd met:

Regelgeving:

 • Aanpassen aan veranderingen in de sportweddenschappen wetgeving, die hun operationele grenzen afbakende.
 • Beheersing van de toegenomen beheerkosten, inclusief naleving van de wettelijke normen.

Dit fiscale klimaat leidde tot een verschuiving naar consolidatie met entiteiten zoals participatiemaatschappijen, met als doel de activiteiten te stroomlijnen en de winstgevendheid te verbeteren ondanks de krimpende basis van liefhebbers van voetbalweddenschappen.

Filantropische invloed

Hoewel je voetbalpools misschien associeert met amusement en winst, is het belangrijk om hun belangrijke bijdragen aan goede doelen te erkennen. De filantropische impact van deze poolbedrijven gaat veel verder dan de spanning van het spel en de mogelijkheid van een belangrijke winst. Met meer dan 1,1 miljard pond aan donaties aan sportgerelateerde initiatieven gaat de erfenis van de pools net zo goed over sociale verantwoordelijkheid als over de hoofdprijs.

Als we in detail kijken, zien we dat elk poolbedrijf op de een of andere manier het landschap van de filantropie in de sport heeft bepaald. Spelers die week na week gretig meedoen zijn niet alleen een trouwe klantenkring maar ook onwetende weldoeners aan wijdverspreide sociale programma’s. Hun gezamenlijke inzet heeft een substantieel fonds opgebouwd dat de Football Trust strategisch heeft toegewezen, met name aan stadions die gerenoveerd moeten worden – een zet die het ethos van gemeenschap en collectieve vooruitgang weerspiegelt.

Bovendien laat de 83-jarige geschiedenis van voetbalpools een genuanceerd begrip van filantropie zien, met gerichte financiering ter bestrijding van gezondheidsproblemen zoals teelbalkanker en depressie, naast het stimuleren van mogelijkheden voor mensen met een handicap. Deze strategische filantropie heeft de rol van het poolbedrijf als centrale speler op het gebied van filantropie op het gebied van sport en gezondheid verstevigd, waardoor een nalatenschap is gecreëerd die verder gaat dan het kortstondige plezier van het spel.

Factoren van achteruitgang

Als je de neergang van voetbalpools bekijkt, is het belangrijk om te weten dat hun populariteit begon af te nemen met de komst van de Nationale Loterij in 1994. De Nationale Loterij bood vaste prijzen en leek een gemakkelijkere optie, die een bredere doelgroep aantrok zonder interesse in voetbal. Voetbalpools, ooit het bastion van sportweddenschappen, kregen daarentegen te maken met een uittocht van spelers: van 10 miljoen naar slechts 700.000 in 2007.

 • Dalingsfactoren:
 • Overgang in gokvoorkeuren:
 • Introductie van de Nationale Loterij
 • Toename van online gokplatforms die gediversifieerde gokopties aanbieden
 • Verschuivingen in de industrie:
 • Sluiting van Vernons zwembaden (1998)
 • Verkoop van Littlewoods Pools (2000), overgang naar Littlewoods Gaming

Deze verschuivingen in de sector betekenden een ingrijpende metamorfose in het Britse goklandschap. Bovendien boden de opkomst van de Premier League en andere competities zoals de Intertoto Cup nieuwe, spannende voetbalgerelateerde inhoud, waardoor de aandacht werd afgeleid van de grote pools die ooit hadden gedomineerd. De overname van The Football Pools door OpCapita, onder leiding van Colin Askham en Bill Hughes, en de daaropvolgende rebranding tot ‘New Football Pools’, had als doel het klassieke instituut nieuw leven in te blazen. Gerenommeerde bedrijven zoals Zetters bleven echter de druk voelen omdat de allure van voetbalpools verdween in het kielzog van opkomende online platforms.

Digitale overgang

Je hebt de eb en vloed van de voetbalpools gezien; laten we nu eens onderzoeken hoe ze het digitale tijdperk hebben omarmd om relevant te blijven. De digitale overgang van voetbalpools vertegenwoordigt een paradigmatische verschuiving van het traditionele selectieproces op papier naar de geavanceerde dynamiek van online platforms. Deze transformatie was niet alleen een verandering van medium; het was een strategische aanpassing gedreven door de noodzaak om aan te sluiten bij de hedendaagse spelpraktijken en verwachtingen van de consument. Het omgedoopte New Football Pools, bijvoorbeeld, ontpopte zich tot een digitaal toevluchtsoord voor liefhebbers, met aanzienlijke bruto-inkomsten en een stabiel aantal Classic Pools-spelers per week.

Met de online metamorfose bleef de essentie van het samenbrengen van middelen in een collectieve ‘pot met geld’ behouden, zij het binnen het digitale kader. Oprichters als Colin Askham en Bill Hughes hadden zich nauwelijks kunnen voorstellen in welke mate het internet het bereik en de aantrekkingskracht van hun creatie zou vergroten. Met name het opnemen van wedstrijden uit de Premier League speelde een cruciale rol, waarbij gebruik werd gemaakt van de wereldwijde aanhang van de competitie om de betrokkenheid te vergroten.

Bovendien betekende digitalisering dat gevestigde entiteiten zoals Zetters hun aanbod konden uitbreiden. De stap van The Football Pools naar een volledig sportwedkantoor en casino in 2021 belichaamt de diversificatie binnen het digitale domein en zorgt ervoor dat de erfenis van voetbalpools met de tijd mee blijft gaan.

Wereldwijde uitbreiding

In de evolutie van de voetbalpools zul je zien dat hun bereik veel verder reikte dan Britse pubs en huishoudens, omdat de populariteit van het spel de verspreiding over internationale wateren stimuleerde. Deze wereldwijde uitbreiding was vooral opmerkelijk op het Europese vasteland, waar een variant die bekend staat als ‘Toto’ aan populariteit won.

Voetbalweddenschappen in continentaal Europa:

 • Toto-style Betting: Deelnemers voorspellen de uitslag van 13 wedstrijden, met ‘1’ voor thuisoverwinningen, ‘2’ voor uitoverwinningen en ‘X’ voor gelijkspel.
 • Intertoto Cup: Een manifestatie van de invloed van voetbalpools, opgericht door Europese voetbalpoolbedrijven.

De internationale verspreiding van voetbalpools was niet zonder uitdagingen. Dezelfde factoren die in het Verenigd Koninkrijk tot een daling leidden – namelijk de opkomst van de Nationale Loterij en online wedplatforms – vonden wereldwijd weerklank. Toch bleef de essentie van voetbalpools bestaan en evolueerde mee met de technologische vooruitgang en de toenemende aantrekkingskracht van de Premier League.

Aanpassing aan de moderne tijd:

 • Online platforms: Overgang van papier naar digitaal om een breder, technisch onderlegd publiek te bereiken.
 • De aantrekkingskracht van de Premier League: Gebruik maken van de wereldwijde fanbase van de Premier League om deelnemers aan te trekken.

Na de Tweede Wereldoorlog vond de arbeidersklasse troost en hoop in voetbalpoules. Pioniers als Colin Askham en Bill Hughes van de New Football Pools en bedrijven als Zetters waren integraal onderdeel van dit fenomeen en zorgden ervoor dat, ondanks schommelingen, de geest van de voetbalpools bleef voortbestaan en zich aanpaste aan de veranderende getijden van tijd en technologie.

Conclusie

De reis door de geschiedenis van voetbalpools onthult een boeiende evolutie: van eenvoudige wedstrijdvoorspellingen op papier tot een digitaal tijdperk waarin de pools zich aanpasten aan moderne verwachtingen. Dit fenomeen, geworteld in de liefde voor het spel en geluk, heeft zijn pieken en dalen gekend. Van de opkomst tijdens de vroege dagen tot de uitdagingen door loterijen en online concurrentie, de voetbalpools hebben veerkracht getoond door zich aan te passen, te innoveren en zelfs filantropische sporen achter te laten. Ze blijven een cruciaal onderdeel van de voetbalcultuur, getuige de digitale reïncarnatie en hun blijvende aanpassing aan de veranderende tijd. De spirit van voetbalpools, gedragen door de passie voor het spel, heeft de tand des tijds doorstaan en blijft zich aanpassen aan de eisen van de moderne wereld.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: