Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van thermokleding

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3
(1)

Thermokleding is een verzamelnaam voor technisch ondergoed met als doel het afvoeren van zweet en het op de juiste temperatuur houden van het lichaam.

Waar wordt thermokleding van gemaakt?

Thermokleding wordt gemaakt van polyester, polyamide, polypropyleen, nylon, coolmax of bijvoorbeeld merino wol. Deze materialen hebben specifieke eigenschappen: zweet afvoeren en het lichaam warm houden (in de winter) of helpen met koelen (in de zomer).

Wat doet thermokleding / Hoe werkt thermokleding

Thermokleding draag je direct op de huid, onder je andere kleding. Alle synthetische materialen en het merino wol zullen het zweet dat in de kleding terecht komt proberen af te voeren naar buiten toe, weg van het lichaam. Hierdoor blijft je huid langer droog en fris aanvoelen.

Daarnaast (en dat verschilt per type thermo ondergoed) is de kleding in staat om (stilstaande) lucht vast te houden. Deze stilstaande lucht is makkelijk op temperatuur te houden waardoor je lichaam minder hard zijn best hoeft te doen om op temperatuur te blijven: het lichaam koelt dus minder snel af.

Hoe dikker het thermoshirt, des te meer lucht er kan worden vastgehouden en des te langer je in de kou lekker warm blijft. Vooral als je thermokleding van merino wol draagt zal je merken dat je veel minder snel last hebt van de kou en je dus langer buiten kan zijn in extreme omstandigheden.

Thermokleding van merino wol is vaak het warmst

Merino wol thermo ondergoed is gemaakt van wol van het merinoschaap en voelt net zo zacht aan als katoen. Het kriebelt niet, gaat niet stinken (ook niet na weken achter elkaar dragen zonder te wassen) en is uitstekend te combineren met andere kleding.

Verkoelende thermokleding voor de zomer

Voor de zomermaanden is er speciaal thermo ondergoed beschikbaar. Vaak wordt dit zweetkleding genoemd. Deze kleding is heel dun en heeft een verkoelend effect op je lichaam. Het helpt je lichaam met het koel blijven. Deze zweetkleding is vooral handig om te dragen als je hard aan het sporten bent en je veel zweet. De kleding helpt je dan om dat zweet snel af te voeren naar buiten toe, waar het kan verdampen.

Waar kun je thermokleding voor gebruiken?

Thermo ondergoed kun je voor alles gebruiken wat maar in je opkomt. Draag het tijdens de wintersportvakantie, het golfen, zeilen, hardlopen, wandelen, kamperen, fietsen… verzin het maar, alles kan.

Extra tip: draag tijdens het kamperen of in de winter eens thermokleding als pyjama. Zeer comfortabel!

Bij alles waarbij je behoefte hebt om je lichaam te helpen met warm blijven kun je thermokleding dragen. Wel is het belangrijk dat je de dikte van je thermokleding aanpast aan de omgevingstemperatuur en aan welke activiteit je aan het doen bent. (Als je gaat hardlopen in de winter draag je een ander thermoshirt dan wanneer je op vakantie gaat met een hondenslee trektocht door Lapland bijvoorbeeld.)

Omdat de toepassing van thermowear zeer breed is en elke situatie weer anders is, is het belangrijk je goed te laten voorlichten over het juiste gebruik van thermokleding.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: