Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van relatietherapie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Relatietherapie is een vorm van therapie waar een echtpaar of een stel aan deelneemt. Vaak is dit bedoeld om problemen in hun relatie op te lossen, maar in sommige gevallen dient het ook puur om de relatie beter te maken.

Relatietherapeuten zijn in Nederland vaak opgeleid als psycholoog en hebben daarna een specifieke vervolgopleiding gevolgd om relatietherapeut te worden. Er zijn (zeer) veel verschillende vormen relatietherapie, in Nederland is EFT een van de meest bekende.

Hoe ziet relatietherapie eruit?

Relatietherapiegesprekken zijn meestal driegesprekken. Hieraan neemt het stel en de therapeut deel. Wanneer er in de relatie kinderen zijn, kan het zijn dat die voor een deel van de gesprekken of alle gesprekken ook aanwezig zijn. We noemen dit dat meestal systeemtherapie.

In een relatietherapiegesprek wordt over het algemeen gestart met een probleeminventarisatie. Hierbij kijken stellen met behulp van de relatietherapeut naar de problemen in hun relatie. Vaak is er sprake van steeds terugkomende ruzies die alleen maar erger lijken te worden.

Tussen de gesprekken door krijgen de stellen vaak huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen om de communicatie beter te maken, maar het kunnen ook oefeningen zijn om vaker met elkaar af te spreken. De eerste gesprekken volgen vaak snel op elkaar, maar daarna zit er steeds meer tijd tussen.

Welke soorten relatietherapie zijn er?

In Nederland is vooral de EFT-methode bekend. Deze therapie-methode is ontwikkeld door Sue Johnson en houdt in dat stellen meer nabijheid moeten zoeken. Problemen in stellen komen volgens Johnson vaak voort uit trauma’s in het verleden. Als iemand bijvoorbeeld te weinig aandacht kreeg van zijn ouders, zal die persoon extra veel behoefte aan aandacht hebben van zijn partner. Dit inzien en er beter mee om kunnen gaan is volgens Johnson de weg naar een beter relatie.

Een andere bekende methode is die van de Amerikaanse onderzoeker Gottman. Deze relatietherapeut deed onderzoek naar ruziënde stellen baseerde daar zijn theorie op. Ook zijn methode is goed onderzocht.

Verder is de cognitief gedragstherapeutische methode goed onderzocht en veel gebruikt in de Verenigde Staten. In Nederland is deze echter veel minder populair binnen relatietherapie. Waarschijnlijk vanwege de sterke invloed die systeemtherapie in Nederland heeft.

Wanneer ga je in relatietherapie?

Volgens de eerder genoemde Gottman gaan stellen over het algemeen 6 jaar te laat in relatietherapie. Pas nadat hun ruzies zes jaar hebben voortgewoekerd, besluiten ze om hulp in te roepen. Het behoeft geen uitleg dat dit niet ideaal is.

Waarschijnlijk is het voor elk stel goed om eens per jaar in relatietherapie te gaan. Problemen kunnen dan snel onderschept worden en bovendien kunnen stellen het hebben over wat zij een goede relatie vinden. Er zijn tal van spellen en methoden om hen hier bij te helpen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: