Iedereen kent zonnepanelen wel, die in de volksmond ook wel PV-panelen worden genoemd. Maar naast PV-panelen bestaan er ook de zogeheten PVT-warmtepomppanelen. Deze panelen kunnen een goede oplossing zijn wanneer je je huis gasloos wilt verwarmen. Maar wat zijn PVT-warmtepomppanelen en hoe werken ze precies?
Wat zijn PVT-warmtepomppanelen?
Met behulp van PV-panelen is het mogelijk om te profiteren van een duurzame energiebron: de zon. Deze energie wordt vervolgens gebruikt voor het opwekken van groene stroom. Daarnaast worden zonnecollectoren gebruikt om in combinatie met een zonneboiler warm water te maken. Een PVT-paneel combineert deze twee technieken in één paneel, op die manier is het mogelijk om hetzelfde dakoppervlak dubbel te benutten: voor het duurzaam opwekken van stroom én het maken van warm water. De afkorting PVT staat voor Photovoltaic Thermic. Met behulp van de nieuwste technieken is daar het PVT-warmtepomppaneel bijgekomen. Een bijzonder type zonnepaneel dat aan de achterkant is voorzien van een warmtewisselaar die kan samenwerken met een warmtepomp. Dit zorgt voor een warmtepompinstallatie zonder bron in de grond, zonder buitenunit en zonder gebruik te maken van ventilatielucht als bron.
Hoe werken PVT-warmtepomppanelen?
Een PVT-warmtepomppaneel wint met het ‘T-gedeelte’ warmte terug uit zonlicht/daglicht en uit de buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt als energiebron voor een water/water warmtepomp. De basis van het paneel bestaat uit een warmtewisselaar van koperen buizen en aluminium lamellen. Aan de bovenzijde is een kunststoflaag met pv-cellen aangebracht, die de warmte overbrengt aan de lamellen. De panelen kunnen op deze manier niet alleen zorgen voor verwarming, maar ook voor nachtverkoeling en actieve koeling. De PVT-warmtepomppanelen hebben in combinatie met de water/water warmtepomp bovendien een 100% geruisloze werking.
Geschikt voor jouw woning?
Het is goed om te weten dat de panelen zowel op een schuin dak als een plat dak passen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal panelen dat je nodig hebt en het type warmtepomp. Wil je weten of de PVT-warmtepomppanelen geschikt zijn voor jouw woning? Een warmtepompinstallateur met kennis van zaken het beste beoordelen wat de beste oplossing is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en het bereiden van warmtapwater.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?