Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van omvormer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Ben jij bekend met de betekenis van omvormer? Misschien heb je woord voorbij horen komen bij het installeren of plaatsen van zonnepanelen. Maar wat betekent het nu eigenlijk en waarom heb je dit nodig voor zonnepanelen? Dat lees je in deze blog!

Wat betekent een omvormer?

De betekenis van een omvormer is een elektrisch apparaat dat elektriciteit omzet van de ene vorm naar de andere vorm. Een bepaalde vorm van elektrische energie wordt opgenomen, voorbeelden zijn wisselstroom en gelijkstroom, en de omvormer zet de vorm die geschikt is voor het systeem of apparaat. Bij zonnepanelen worden omvormers gebruikt om de gelijkstroom die geproduceerd wordt door de zonnepanelen om te zetten naar bruikbare stroom. Een omvormer mag daarom eigenlijk niet ontbreken in je zonnepanelen keuze.

Soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers die elk gebruikt worden in de markt voor zonnepanelen. Hieronder lees je welke verschillende soorten omvormers er zijn:

Micro omvormer

De naam zegt het al, een micro omvormer is een kleine en compact omvormer. Een micro omvormer wordt op elke zonnepaneel geplaatst, waardoor ze van ieder afzonderlijk paneel stroom omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Het kan ook zijn dat micro omvormers in de zonnepanelen worden geïnstalleerd, maar het kan ook achteraf worden geïnstalleerd. Een voorbeeld van een merk van een micro omvormer is SolarEdge omvormer. Van dit merk zijn nog meerdere producten waar je uit kunt kiezen. Ben je geïnteresseerd in de producten? Klik hier voor meer informatie over solaredge 1 fase.

Power Optimizers

Net zoals bij micro omvormers worden Power Optimizers per paneel geïnstalleerd. Een Power Optimizers zet geen wisselstroom door naar gelijke stroom, maar zorgt ervoor dat de gelijke stroom wordt geoptimaliseerd en dit wordt vervolgens omgezet door een omvormer die centraal staat.

String omvormers

Ook heeft de naam string omvormers niet voor niks de naam gekregen. Vaak worden zonnepanelen van bijvoorbeeld 12 in totaal, met 6 aan elkaar geplaatst. Deze reeks zonnepanelen van 6 wordt ook wel string genoemd omdat ze met elkaar verbonden zijn. Een string omvormer heeft een kastje die geplaatst wordt op zolder en hier komt alle stroom binnen. In tegenstelling tot de andere omvormers is bij de string omvormer wellicht een ‘nadeel’ dat er gekeken wordt hoeveel stroom ze gemiddeld opnemen in plaats van per zonnepaneel. Als enkele zonnepanelen in de schaduw zitten is dit bepalend voor de stroom die ze leveren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: