Van de term no-claim heb je vast al eens gehoord. Zeker als je een auto hebt zou deze term bekend moeten zijn. De term no-claim wordt namelijk gebruikt bij je autoverzekering om te kunnen berekenen hoeveel korting je gaat krijgen bij een nieuwe autoverzekering. Je no-claim percentage staat in rechtstreeks verband met het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting.
No-claim korting
Voor elk jaar waarin je een autoverzekering hebt lopen en geen schade hebt gemaakt, krijg je een bepaald percentage no-claim korting. Hierdoor kan de uiteindelijke korting op een autoverzekering oplopen tot wel 80% van het originele bedrag. De no-claim korting is de korting die je krijgt op je verzekeringspremie in procenten. Hoe hoog deze korting is, is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt en de verzekeraar. Een no-claim korting kan ook negatief zijn. Dat houdt in dat wanneer je geen schadevrije jaren hebt en toch een ongeluk veroorzaakt, je juist meer gaat betalen dan normaal voor je autoverzekering. Verder is het belangrijk om te weten dat je no-claim vervalt wanneer je schadevrije jaren vervallen. Dat is normaal gesproken wanneer je 5 jaar of langer geen auto verzekerd hebt. Steeds meer Nederlanders ondervinden hier problemen mee wanneer zij voor langere tijd een leaseauto hebben gehad. Omdat de verzekering van een leaseauto op naam staat van de leasemaatschappij, vervallen je eigen schadevrije jaren na verloop van het leasecontract. Wanneer je dan weer een auto wilt gaan verzekeren, kan dit stukken duurder uitvallen dan voorheen.
De bonusmalus ladder
In rechtstreeks verband met het aantal schadevrije jaren en de no-claim korting, staat de bonusmalus ladder. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je op de bonusmalus ladder komt te staan en hoe meer korting je ontvangt op de autoverzekering. De treden van de bonusmalus ladder zijn overal hetzelfde. De korting die een verzekeraar bij een bepaalde trede biedt is afhankelijk van de verzekeraar waarvoor je kiest.
No-claim beschermer
Het is natuurlijk doodzonde wanneer je een boel schadevrije jaren hebt opgespaard en vervolgens na een enkel ongelukje alweer helemaal naar beneden dondert op de bonusmalus ladder. Verschillende verzekeraars bieden daarom de mogelijk een beetje extra premie te betalen in ruil voor een no-claim beschermer. Met een no-claim beschermer kun je een ongelukje hebben zonder daarbij naar benden te gaan op de bonusmalus ladder. Ook wanneer je een ongeluk maakt, behoudt je dan dus je hoge n0-claim korting. Wat je extra betaald voor een no-claim beschermer is verschillend per verzekeraar. Daarnaast biedt lang niet elke autoverzekeraar een no-claim beschermer.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?