Nepgras, of beter bekend als kunstgras, is een alternatief voor gras en wordt onder meer in de sportwereld toegepast als natuurlijk gras niet toereikend wordt geacht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het gras niet goed kan groeien of het te vaak beschadigd raakt. Nederland telt zo’n 2000 kunstgrasvelden voor sportverenigingen.
Wat is nepgras?
Door jaren van onderzoek en ontwikkeling is synthetisch gras gewijzigd en getransformeerd tot wat we nu kennen als “derde generatie” synthetisch gras.
Door deze voortdurende evolutie is synthetisch nepgras uitgegroeid tot het hoogwaardige materiaal dat we vandaag kennen voor de meeste landschapsinstallaties.
Het eigenlijke groene blad van kunstgras is samengesteld uit een polyethyleen materiaal, een gemeenschappelijke vorm van plastic die kan worden gevonden in items zoals flessen en plastic zakken. Het polyethyleen wordt geleverd in een vaste korrelvorm en wordt samen met eventuele kleurtonen en UV-bestendige additieven verhit.
De rietlaag van synthetisch gras is gemaakt van polypropyleen, polyethyleen of nylon. De rietlaag geeft de grasmat een extra steunlaag en bladterugwinning.
Synthetische grassprieten worden in rijen in de backing gestoken door een tuftmachine, wat eigenlijk een enorme naaimachine is met honderden naalden. Deze machine zorgt ervoor dat de grassprieten en het riet beter vastzitten, wat ook de levensduur en de duurzaamheid van de grasmat ten goede komt.
Hoe wordt nepgras gemaakt?
Heb je je ooit afgevraagd hoe een gazon met nepgras tot stand is gekomen? Het begint allemaal met witte plastic korrels die als basismateriaal dienen en gecombineerd worden met groene korrels die de kleuren, U.V. stabilisatoren en toevoegingen bevatten.
De apparatuur smelt het plastic samen en perst het door een geperforeerde stalen plaat. De strengen verlaten de staalplaat in een waterbak die het kunstgrasmengsel doet stollen. Een machine trekt de strengen door een grote katrol en houdt ze gescheiden terwijl ze naar het volgende station gaan. Rollen rekken de strengen uit tot ze even dun zijn als echt gras. Spoelen bevatten de kunstgrasstrengen. Zodra een spoel gevuld is, worden strengen van verschillende kleuren samengeweven tot meerdere synthetische garens. Het garen wordt niet slap door geleiders terwijl het rond een reusachtige spoel wordt gewikkeld.
Gaasweefsel versmelt met synthetische vellen terwijl het synthetische garen door een buis naar een tuftmachine gaat. Een tuftmachine is als een reusachtige naaimachine en bevat meer dan 200 naalden om het garen door de bekleding te haken.
Terwijl het garen wordt getuft, snijden kleine messen aan de onderkant de uiteinden af, zodat het garen op grassprieten lijkt. De rug wordt naar een coatingrol verplaatst die lijm opneemt en op de rug van de grasmat aanbrengt.
De lijm wordt zowel in open lucht als in een gesloten omgeving gedroogd. Als de graszoden uit het droogproces komen, branden hete pinnen gaten in de zoden voor drainage.
Na verschillende inspectiepunten, waaronder het meten van de vezellengte en het lichtjes bijsnijden, worden de graszoden overgebracht naar een toestel dat voetbalschoenen simuleert om de duurzaamheid van de grasmat (nepgras) te bevestigen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?