Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van MITM (Man-in-the-Middle)

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een “Man-in-the-Middle” (MITM) aanval is een vorm van cyberaanval waarbij een aanvaller zichzelf tussen twee partijen plaatst en hun communicatie onderschept, monitort, manipuleert of anderszins interfereert. Dit soort aanvallen vormen een ernstige bedreiging voor de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens die tussen de twee partijen worden uitgewisseld. In sommige gevallen kan de aanvaller ook de identiteit van een van de partijen vervalsen om vertrouwelijke informatie te verkrijgen of om de partijen te misleiden.

Een voorbeeld van een MITM-aanval is wanneer een aanvaller zich in een openbaar Wi-Fi-netwerk plaatst en het verkeer tussen een gebruiker en een website onderschept. De aanvaller kan vervolgens gevoelige informatie, zoals inloggegevens en persoonlijke gegevens, bekijken en mogelijk stelen. Bovendien kan de aanvaller de gegevens die naar de gebruiker worden verzonden, manipuleren, waardoor de gebruiker valse informatie of schadelijke software ontvangt.

Manieren waarop een MITM-aanval wordt uitgevoerd

Er zijn verschillende manieren om MITM-aanvallen uit te voeren, waaronder:

 1. IP-spoofing: De aanvaller vervalst zijn IP-adres om het verkeer tussen de communicerende partijen om te leiden, zodat het door de aanvaller wordt onderschept.
 2. ARP-spoofing: De aanvaller vergiftigt de ARP-cache (Address Resolution Protocol) op het lokale netwerk, waardoor het verkeer van het slachtoffer naar de aanvaller wordt omgeleid in plaats van naar de bedoelde bestemming.
 3. HTTPS-spoofing: De aanvaller maakt gebruik van vervalste digitale certificaten om zich voor te doen als een legitieme website, waardoor de gebruiker wordt misleid om gevoelige gegevens te verstrekken of schadelijke software te downloaden.

Voorkom of beperk de risico’s van een Man-in-the-Middle aanval

Om MITM-aanvallen te voorkomen of te beperken, kunnen gebruikers en organisaties verschillende maatregelen nemen, zoals:

 • Het gebruik van beveiligde communicatieprotocollen, zoals HTTPS, die gegevens versleutelen en de authenticiteit van websites waarborgen.
 • Het controleren van digitale certificaten om er zeker van te zijn dat ze geldig zijn en door vertrouwde certificeringsinstanties zijn uitgegeven.
 • Het gebruik van VPN’s (Virtual Private Networks) om een beveiligde en versleutelde verbinding tot stand te brengen, vooral bij het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken.
 • Het regelmatig updaten van software en besturingssystemen om bekende kwetsbaarheden te verhelpen die door aanvallers kunnen worden uitgebuit.
 • Het toepassen van netwerksegmentatie en toegangscontrole om het risico van interne MITM-aanvallen te minimaliseren.
 • Het trainen van medewerkers en gebruikers om waakzaam te zijn voor verdachte activiteiten, zoals onverwachte verzoeken om gevoelige informatie of onbekende afzenders in e-mails.
 • Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden en multi-factor authenticatie (MFA) om ongeautoriseerde toegang tot accounts en systemen te voorkomen.
 • Het regelmatig monitoren van netwerkverkeer en systemen om verdachte activiteiten te detecteren en snel te reageren op mogelijke beveiligingsincidenten.

Conclusie

Door deze maatregelen en best practices op het gebied van cyberveiligheid te implementeren, kunnen gebruikers en organisaties zich beter beschermen tegen Man-in-the-Middle-aanvallen en de potentiële schade die deze aanvallen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om te beseffen dat geen enkel beveiligingsmechanisme volledig waterdicht is. Het is daarom essentieel om voortdurend waakzaam te zijn, beveiligingsmaatregelen te herzien en bij te werken en op de hoogte te blijven van nieuwe bedreigingen en technieken die door cybercriminelen worden gebruikt. Het waarborgen van een veilige digitale omgeving vereist een gelaagde benadering van beveiliging, waarbij meerdere verdedigingsmechanismen worden gecombineerd om risico’s te beperken en de gevolgen van succesvolle aanvallen te minimaliseren.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: