Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van VPN

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting voor Virtueel Particulier Netwerk. VPN Nederland legt duidelijk uit op de website ‘Wat is een VPN’ en wat je hier mee kunt doen. Een Virtueel Particulier Netwerk of Virtueel Privénetwerk (Engels: Virtual Private Network, VPN) is een goedkope manier om een Local Area Network (LAN) over een bestaande verbinding of een Wide Area Network (WAN), zoals het internet, uit te bouwen met behoud van vertrouwelijkheid.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN geeft de gebruiker een versleutelde, en anonieme en dus veilig omgeleide toegang tot een netwerk. Dit maakt de internetverbinding veiliger en voorkomt dat kwaadwillenden kunnen meekijken. Een andere veelgebruikte beveiliging is een firewall, dat is echter niet hetzelfde als een VPN-verbinding. Bij een firewall moet je denken aan een filter waar eerst de gegevens doorheen worden gehaald, komen ze veilig over dan kan jij ze als gebruiker zien of downloaden. Twijfelt de firewall over de veiligheid van de gegevens, dan krijg je een waarschuwing te zien of wordt de website geheel geblokkeerd. De beste veiligheid geniet je als je gebruikmaakt van een firewall en een VPN-verbinding.

De VPN verbinding werkt op de achtergrond en als gebruiker merk je hier niets van. De VPN-connectie leidt het internetverkeer via de VPN-server om waardoor je locatie wordt verborgen. Een VPN verbinding kan om verschillende redenen worden gebruikt. Het gebruik van een VPN wordt op publieke wifi-netwerken bijvoorbeeld sterk aangeraden. Alles wat je online doet en verzend wordt versleuteld waardoor andere partijen – zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever – niet kunnen zien wat je doet. Het waarborgt je privacy en beschermt je tegen slechte partijen die aan de haal willen gaan met betaalgegevens, persoonlijke informatie of je willen chanteren.

Waar wordt een VPN voor gebruikt?

Een VPN verbinding wordt veelal gebruikt door internetgebruikers die anoniem gebruik willen maken van videodiensten of torrentsites. Dit doen zij omdat het gebruik van een VPN voorkomt dat de overheid en andere instanties zoals Stichting Brein kunnen zien dat je films download. Eerder gaven we ook aan dat je met een actieve VPN-verbinding voorkomt dat jouw gegevens op straat komen te liggen.

Wil je meer weten over wat een VPN is en hoe je deze kunt gebruiken? Kijk dan eens op VPNdiensten.nl.

Bron: https://vpndiensten.nl/informatie/uitleg/wat-is-vpn/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: