L-arginine is vooral bekend onder sporters die sport-supplementen gebruiken. L-arginine is een aminozuur dat fysieke prestaties kan verbeteren en daardoor voornamelijk geschikt is voor mensen die het herstel na de training willen versnellen, het gevoel van vermoeidheid willen verminderen of net beginnen met sporten.
Semi-essentieel aminozuur
L-arginine kan door volwassenen zelf aangemaakt worden. De hoeveelheid arginine in voeding is over het algemeen voor het grootste deel verantwoordelijk voor de totale argininevoorziening in het lichaam. L-arginine is zeer belangrijk voor de gezondheid en heeft verschillende functies op diverse plekken in het lichaam. Het aminozuur wordt ingebouwd in eiwitten en kan vervolgens worden omgezet in andere aminozuren.
Je lichaam heeft macronutriëten en micronutriënten nodig voor een optimale gezondheid. L-arginine is een micronutriënt en heeft onder andere invloed op de celdeling, spiergroei, het verwijderen van overtollig ammoniak in het bloed, het activeren van het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel en een verlaging van de bloeddruk waardoor het risico op hart- en vaatziekten af kan nemen.
Genoeg L-arginine binnenkrijgen
L-arginine komt in veel voedingsmiddelen voor en ook is het lichaam zelf in staat om het molecuul aan te maken. Hierdoor komt een tekort aan arginine haast niet voor in Nederland. Toch zijn er verschillende situaties waarin er een tekort kan ontstaan, zoals ons contact bij het deskundigheidsplatform supplementguide toelicht. “In het geval van ondervoeding kan er een tekort ontstaan aan arginine. Daarnaast zijn er groepen mensen die een verhoogde behoefte hebben aan het molecuul, zoals sporters en ouderen. Ouderen maken minder tot geen arginine meer aan uit andere aminozuren. Ook kunnen stressvolle situaties, zoals ziekten, verwondingen en ongevallen, ervoor zorgen dat er minder arginine beschikbaar is. ”
Tekort aan L-arginine herkennen
Een tekort aan L-arginine beïnvloedt het algemene welzijn. Ook is dit merkbaar aan het reactievermogen van het immuunsysteem en wordt het tekort aan arginine in de medische sector onder andere gerelateerd aan een verminderde kans op genezing of letsel als een hartinfarct.Volwassenen met een tekort aan L-arginine die verder gezond zijn hebben een verhoogd risico op onder andere een hartinfarct en hypertensie. Ook kan een tekort de functie van het hormoon testosteron beïnvloeden, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de seksuele potentie en de spiergroei.
Voedingsmiddelen met L-arginine
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan het bestanddeel. De hoogste niveaus worden gevonden in dierlijke producten, zoals zuivel, vlees en eieren. Ook komt het voor in fruit, peulvruchten en groenten waardoor vegetariërs en veganisten ook genoeg arginine binnen zouden moeten kunnen krijgen. L-arginine komt onder andere in grote hoeveelheden voor in varkensvlees, kip en kalkoen. Groenten, peulvruchten en zaden die rijk zijn aan de stof zijn onder andere sojabonen, pompoenpitten en linzen.
Risicogroepen
De hoeveelheden L-arginine in niet-dierlijke producten liggen wel een stuk lager, waardoor vegetariërs en veganisten goed op hun inname moeten letten. Wanneer het niet mogelijk is om voldoende L-arginine te eten kan deze groep eventuele tekorten aanvullen met een voedingssupplement. Ook sporters die gevoelig zijn voor blessures of mensen die aan een nieuwe en uitdagender trainingsroutine beginnen kunnen hierbij gebaat zijn.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 1 / 5. Stemmen telling: 1
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?