Energie is tegenwoordig de levensader in de moderne samenleving. Het is bijna niet meer voor te stellen wat we zouden doen in een leven zonder energie. Je kunt bij wijze van je telefoon niet meer opladen, er is geen verlichting meer en nog zoveel meer zaken die we allemaal te danken hebben aan energie. In dit artikel gaan we eens dieper in op wat nu echt de betekenis is van energiedichtheid en hoe het allemaal geregeld is.
Wat is energiedichtheid?
We weten dat we tegenwoordig echt niet meer zonder energie en energiebronnen kunnen, maar wat is nu dan eigenlijk de betekenis van energiedichtheid? Dit is de maatstaf voor de hoeveelheid energie die maximaal kan worden opgeslagen in een specifieke volume. Dit wordt het vaakst uitgedrukt in joules per kilogram of kilowattuur per liter. Mocht je nu te maken krijgen met een hogere dichtheid, weet je dat er meer energie kan worden opgeslagen in dezelfde hoeveelheid materiaal. Energietechniek wordt hierin ook steeds belangrijker om goed om te kunnen gaan met de overige ruimte die er nog in de energiesystemen zitten.
Lithium-eisenphosphat-akkumulator
Dit begrip zal voor velen onbekend zijn en niet veel zeggen, maar voor mensen die dagelijks met energie werken is het niet meer iets om raar van op te kijken. De lithium-eisenphosphat-akkumulator wordt vaak gebruikt als energieopslag. Dit staat ook wel bekend als de LiFePO4-batterij. Deze batterij staat bekend om zijn lange levensduur, zijn veiligheid en de milieuvriendelijkheid. De lithium-eisenphosphat-akkumulator heeft een hele sterke energiedichtheid en wordt steeds vaker gebruikt in toepassingen waar duurzaamheid gecombineerd met veiligheid van belang zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld elektrische voertuigen of zonne-energiesystemen. Mocht je hier bijvoorbeeld meer over willen weten, is de betekenis van zonnepanelen montagesysteem iets voor jou. Zo kun je erachter komen hoe het systeem werkt.
NCM tegenover LFP batterijen
Nu we het over lithium batterijen hebben gehad, kunnen we er een ander fenomeen halen. Het verschil tussen de NCM vs. LFP batterij is heel erg aanwezig. Doordat beide unieke eigenschappen hebben, is hun geschiktheid voor sommige toepassingen ook totaal anders. De NCM batterij heeft zo een hogere energiedichtheid, wat dus betekent dat ze meer energie kunnen opslaan. Dit is dan ook de reden waarom ze veel worden gebruikt voor elektrische voertuigen waar gewicht en ruimte beperkt zijn.
Aan de andere kant hebben LFP-batterijen meer hun rol als het gaat om veiligheid, levensduur en kosten efficiëntie. Ze hebben daarnaast ook een lage kans op oververhitting. Het wordt dan ook vaak gebruikt in energieopslagsystemen voor thuisgebruik.
Als je op zoek bent naar andere producten, kun je altijd eens kijken op de sitemap van Avantisenergy zelf. Hier kun je uitgebreide informatie vinden over alle producten in het assortiment.
Toekomst van onze energie
Terwijl de technologie zich zal blijven ontwikkelen, blijven we ook met zijn allen kijken naar verbeteringen omtrent energiedichtheid. De keuzes die gemaakt moeten worden zullen alsmaar belangrijker worden om niet achter de feiten aan te gaan lopen. We hopen je in deze blog voldoende informatie te hebben gegeven en hopen je snel nog eens terug te zien!
Vond je dit een interessante betekenis? Lees dan ook de betekenis van LTL!
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?