Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van permanente magneet

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Permanente magneten zijn echt onmisbaar in allerlei industrieën. Ze zijn speciaal omdat ze sterk en duurzaam zijn. Verschillende magneten uit het grootste assortiment permanente magneten kunnen een magnetisch veld maken zonder dat er stroom voor nodig is. Hoe handig is dat? Dit maakt ze daarom ook handig voor veel verschillende dingen. Laten we eens kijken naar een paar industrieën waar ze permanente magneten gebruiken, maar eerst. Wat zijn het eigenlijk?

Wat zijn permanente magneten precies?

Een permanente magneet is eigenlijk gewoon een magneet in de volksmond. Dit is een object dat van nature magnetisch is. Elektromagneten zijn anders. Die worden zo door elektrische stroom in een spoel. Permanente magneten zijn gemaakt van ferromagnetisch materiaal waarbij de magnetische deeltjes allemaal dezelfde kant op wijzen. Ze kunnen andere magneten aantrekken of afstoten, en ook niet-magnetische ferromagnetische materialen zoals ijzer en nikkel. Magnetisme is een natuurlijke eigenschap van het materiaal waar de magneet van gemaakt is. 

Elektromotoren

Permanente magneten worden vaak gebruikt in de elektrische industrie, vooral in elektromotoren. Ze zetten elektrische energie om in beweging en zo ontstaat er ook een verbetering energiedichtheid.  Je vindt deze motoren in heel veel elektrische apparaten, zoals koelkasten en wasmachines, maar ook in industriële machines. Ze werken efficiënt en betrouwbaar, en daardoor presteren allerlei elektrische apparaten een stuk beter. Je zult het misschien niet weten, maar zowel consumenten als bedrijven maken op dagelijkse basis gebruik van elektromagneten. 

Koelkasten en wasmachines

In koelkasten en wasmachines, worden elektromotoren met permanente magneten dus veel gebruikt. Ze zorgen voor de kracht en efficiëntie die deze apparaten nodig hebben om goed en naar behoren te werken. Op die manier kun jij je voedsel vers houden en bijvoorbeeld effectief je kleding wassen. Dankzij de elektromotoren kunnen deze apparaten hun taken nauwkeurig en betrouwbaar uitvoeren. 

Elektrisch gereedschap

In elektrisch gereedschap zitten ze ook. De elektromotoren in gereedschappen zoals boormachines, cirkelzagen en slijpmachines gebruiken deze magneten om de kracht te krijgen die ze nodig hebben om sterk te presteren. Zo kunnen vakmensen en doe-het-zelvers hun werk makkelijker en efficiënter doen.

Medische apparatuur

In de medische wereld maken deze magneten beelden van binnenin het lichaam. MRI-apparaten gebruiken sterke permanente magneten om gedetailleerde beelden te maken van wat er in het lichaam gebeurt, en dat allemaal zonder schadelijke straling. MRI’s zijn daardoor super handig. Er worden ziektes en andere gezondheidsproblemen meer gevonden.

Gegevensopslag

Permanente magneten worden ook gebruikt in apparaten voor het opslaan van gegevens, zoals harde schijven in computers. Deze magneten zorgen ervoor dat er gegevens gelezen en geschreven kunnen worden op de schijven in de harde schijf. Dit zorgt voor een betrouwbare manier om gegevens op te slaan die niet verloren gaan als het apparaat uitstaat. Dankzij deze magneten kunnen computers en datacenters gegevens snel en efficiënt opslaan en weer terugvinden.

Industriële automatisering

In de industrie van automatisering zijn permanente magneten heel handig. Ze worden gebruikt in dingen zoals magnetische scheiders, transportsystemen en robotarmen. Ze laten tevens de productie soepeler verlopen, maken dingen efficiënter en verminderen het handwerk. Dit alles zorgt voor meer automatisering in de industrie en verhoogt de productiviteit. Dus permanente magneten worden echt voor enorm veel toepassingen gebruikt. Naast de bovengenoemde toepassingen zijn ze ook te vinden in de luchtvaartindustrie en andere industrieën.

lees ook: de betekenis van competentiegericht onderwijs

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: