Een cartoon is een tekening, ook wel vaker een spotprent, waarbij een onderwerp wordt gepresenteerd op een vaak grappige manier aan de lezer. Cartoons zie je overal om je heen, op de televisie, in stripboeken en tijdschriften. Bij cartoons wordt er meer dan alleen gelachen. Ook een mening kan er gegeven worden, over bijvoorbeeld een maatschappelijke trend of iets wat mensen bezig houdt.
Het ontstaan van cartoons
Om te beginnen komt het woord cartoon van het Italiaanse woord ‘cartone’, wat ‘groot papier’ betekent. Vroeger werden cartoons namelijk op een groot stuk papier gemaakt, vandaar dat de naam hier vandaan komt. Ook de Fransen hebben met het woord ‘carton’ invloed gehad op het woord.
De oorsprong van de moderne cartoon is terug te vinden helemaal in de 19e eeuw. In die tijd begonnen tijdschriften en kranten met het publiceren van geïllustreerde humoristische afbeeldingen. Vaak hadden deze het doel om een politieke mening te geven.
Verschillende cartoons?
Er bestaan verschillende soorten cartoons, denk bijvoorbeeld aan een animatie, of een grappige afbeelding in een persbericht. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van verschillende soorten cartoons.
Tekenfilm
Veel mensen zullen vast wel South Park kijken, of andere tekenfilms zoals Family Guy of The Simpsons. Deze worden ook wel animatiefilms genoemd.
Politieke cartoons
Politieke cartoons zijn, zoals het woord al zegt, bedoeld om politieke kwesties en gebeurtenissen te bespreken en vaak wordt er dan commentaar op gegeven. Er wordt vaak humor in gebruikt om een bepaalde boodschap over te brengen en de lezer aan het denken te zetten.
Stripverhalen
Dit is waarschijnlijk een van de populairste vorm van een cartoon. Er worden langere verhalen verteld met een bekend personage. Bekende voorbeelden hiervan zijn Donald Duck, Suske & Wiske en Garfield.
Webcomics
Met een steeds grotere opkomst van het internet zijn web comics ook steeds populairder geworden. Eigenlijk is het heel simpel gezegd een cartoon die online staat. Ook heeft social media bij gedragen dat cartoonisten, mensen die cartoons maken, tegenwoordig heel makkelijk hun ontwerpen kunnen delen met de rest van de wereld.
De invloed van cartoons
Je zou het niet denken, maar cartoons hebben een redelijke invloed op de samenleving. Ze kunnen bij mensen een bepaalde mening creëren, of juist mensen van mening laten veranderen. Ook kunnen cartoons voor ophef zorgen.
Controversieel
In het nieuws is al een aantal keer voorgekomen dat bepaalde cartoons voor ophef hebben gezorgd. Zo is een aantal jaar geleden een Franse leraar van een middelbare school vermoord, omdat hij volgens leerlingen van die school de profeet Mohammed had getekend. Kort erna dook in Rotterdam een leraar onder, omdat hij dezelfde soort cartoons maakte als de Franse leraar. Soms zijn deze cartoons zelfs te zien op RTL. Dat is best vreemd als je erover nadenkt en de betekenis van RTL kent.
Maatschappelijke relevante onderwerpen
Cartoons zijn niet alleen controversieel op de maatschappij, maar hebben ook een taak als het aanpakken van maatschappelijke kwesties. Een cartoon heeft humor. Humor is een krachtig wapen bij het aansnijden van gevoelige onderwerpen. Het kan mensen aan het denken zetten en aanmoedigen om zich ergens over te oriënteren zonder dat mensen zich aangevallen voelen. Ook kunnen cartoons een rol spelen bij het belichten van sociaal onrecht en ongelijkheid.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?