Je autotheorie halen is niet voor iedereen even makkelijk, maar wel ontzettend belangrijk. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je de betekenis van een bord langs de weg niet weet, dit tot gevaarlijke situaties kan leiden! Daarom bij deze een overzichtelijk overzicht om snel inzicht in het verkeer te krijgen. Als je klaar bent om in de praktijk lokaal aan de slag te gaan kun je bijvoorbeeld kijken voor rijles Sittard-Geleen of naar rijschool Susteren.
Soorten borden
We maken in Nederland een onderscheid tussen een aantal verschillende verkeersborden. Meestal kun je aan de vormgeving van het bord al zien wat er wordt bedoeld.
Verbodsborden – Rond met een rode rand
Deze borden geven aan dat je iets niet mag doen. Zo hebben nummers in een bord met een rode rand betrekking op een limitatie. Je mag niet harder rijden dan, je voertuig mag niet langer zijn dan, en ga zo maar door.
De verkeersborden die je veel tegenkomt en waar de meeste verwarring over ontstaat zijn de borden met kruisen en strepen. De verwarring komt vaak door de voorrangsborden, deze zijn echter niet rond met een rode rand. Rond met een rode rand en een leeg veld betekent simpelweg ‘’verboden toegang’’. Deze verbied al het verkeer om deze kant op te gaan. Een rood bord met een (witte horizontale) streep geeft aan dat je van deze kant de straat niet in mag rijden, maar van de andere kant kan wel verkeer komen.
Rode randen met een streep of een kruis en blauwe vlakken hebben te maken met het stilzetten van het voertuig. Een rode rand met een streep en een blauwe achtergrond geeft aan dat je niet mag parkeren. Een rode rand met een kruis en een blauwe achtergrond zegt dat je niet mag parkeren en ook niet mag stoppen op deze plek. Dus iemand even uit laten stoppen is hier geen optie.
Een voertuig in een rode rand geeft aan dat dit voertuig (of meerdere voertuigen) geen toegang heeft.
Een rode rand met een zwarte auto en een rode auto of vrachtwagen geeft aan dat inhalen verboden is voor het afgebeelde rode voertuig.
Een rode rand met een zwarte pijl die een richting aangeeft zoals de U-bocht, geeft aan dat deze manoeuvre verboden is.
Voorrangsborden – Meerdere soorten en kleuren
Op kruispuntsituaties kom je vaak driehoeken tegen met een rode rand. Deze vormgeving dient om je alert te maken op iets, ook wel bekend als waarschuwingsborden. Meestal geeft de afbeelding aan waar je voor gewaarschuwd wordt zoals scherpe bochten of een sterke wind. Bij voorrangssituaties dienen ze dus om je erop te wijzen dat je goed op moet letten wie voorrang heeft.
Een driehoekig bord met een rode rand en een zwart kruis is een ongecontroleerd kruispunt. Dit betekent dat er geen andere verkeersborden zijn, en de regel ‘’rechts heeft voorrang’’ is hierbij dus van toepassing. Indien er een driehoek met de punt naar beneden staat, met een rode rand en een wit vlak, dan dien je voorrang te verlenen aan alle andere bestuurders die je ziet. Dit komt overeen met de verplichtingen van een stopbord, alleen moet je dan ook nog verplicht stoppen.
Een driehoekig bord met een rode rand waar een zwarte pijl naar boven staat met een vertakking naar links, rechts, of allebei de richtingen, waarschuwt voor een kruispunt dat in de aangegeven richtingen een zijstraat heeft (die vaak niet goed zichtbaar is).
Voorrangswegen zijn wegen waarop jij voorrang krijgt van andere bestuurders zolang deze geldig zijn. Je kunt de geldigheid herkennen aan de ruiten ‘’eierborden’’, een geel bord met een witte rand. Zonder streep hierdoorheen geeft het bord aan dat de voorrangsweg begint, met streep erdoorheen geeft het aan dat je voorrangsweg is beëindigd.
Tenslotte is er nog een bord dat aangeeft of je voorrang moet geven of krijgen bij een wegversmalling. Is de pijl omhoog rood, dan moet je voorrang geven. Is de pijl omlaag rood, moet je voorrang krijgen van de tegenliggers.
Gebodsborden – Rond en blauw met witte indicatie
Waar een verbodsbord aangeeft dat je iets niet mag doen, geeft een gebodsbord aan dat je iets moet doen. De meest gebruikte borden hierbij zijn borden met een richtingsverplichting. Staat er zo’n rond blauw bord met een witte pijl, dan moet je die kant op gaan. Voor een rotonde geeft dit ook de verplichte rijrichting aan.
Staat er een gebodsbord met een voertuig erin, dan moet je met dat voertuig verplicht van dit pad of deze rijstrook gebruikt maken. Als er daarna een soortgelijk bord met een rode streep er doorheen staat, ben je niet meer verplicht om deze strook te gebruiken.
Informatieborden – vierkant en blauw
Informatieborden hebben de functie om extra informatie te verschaffen. Dat wil zeggen dat je hierdoor meestal geen verplichting of verbod hebt, maar simpelweg meer overzicht krijgt in wat je te wachten staat. Denk hierbij aan aanbevolen snelheden (niet te verwarren met verplichte snelheden) en rijstroken en richtingen die eraan komen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemmen telling: 22
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?