Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van gevaarherkenning

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een belangrijk onderdeel waar je tijdens een automaat rijles mee te maken krijgt, is gevaarherkenning. Sinds 2009 wordt dit onderdeel ook getoetst met vragen in het theorie-examen. Maar wat valt eigenlijk onder gevaarherkenning en hoe krijg je hier mee te maken tijdens autorijlessen en examens?

Gevaarherkenning in het verkeer

Gevaar schuilt eigenlijk overal, dus het is belangrijk om altijd goed op te letten wanneer je in je auto stapt. De meest voorkomende gevaren zal je rijinstructeur altijd met jou behandelen en ze zullen ook zeker aan bod komen tijdens de examens. Denk aan een drukke snelweg, rijden op een woonerf waar kinderen spelen, op de juiste manier inhalen, enzovoort. Tijdens de praktijklessen doe je ervaring op en leer je situaties goed in te schatten. Zo leer je op een juiste manier te handelen. Op andere weggebruikers heb je weinig invloed, maar door zelf goed op te blijven letten houd je de situatie veilig.

Vragen over gevaarherkenning

Op je theorie-examen krijg je 25 vragen over gevaarherkenning over situaties die we net noemden. Deze vragen vergen het nodige inzicht, dat je ontwikkelt tijdens je automaat rijles in Voorschoten. Je krijgt een bepaalde situatie te zien en jij moet vervolgens inschatten of jij als bestuurder moet remmen, het gas moet loslaten of niks hoeft te doen. De snelheidsmeter die je te zien krijgt, helpt al een beetje bij het maken van de juiste keuze. Trap niet in strikvragen, want in sommige situaties zou je het zekere voor het onzekere willen kiezen (bijvoorbeeld remmen in plaats van gas loslaten), terwijl gas loslaten het juiste antwoord is. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar bij bepaalde vragen is goede doorstroom van het verkeer de bepalende factor.

Let op tijdens praktijkexamen

Heb je je autotheorie glansrijk gehaald? Dan is het tijd om te laten zien dat jij goed kunt anticiperen op gevaarlijke situaties. Hier is het advies: houd het veilig. Twijfel je of je in een situatie zou moeten doorrijden of toch moet wachten? Wacht dan even. Examinatoren zien dan dat jij goed op de omgeving let en veiligheid vooropstelt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: