Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van VEL en EI

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Sinds 1 januari 2021 zijn het vereenvoudigd energielabel (VEL) en de Energie-Index niet meer in gebruik voor woningen. Toch zijn er nog veel woningen met een van deze labels. Als u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI) heeft, blijft die gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vindt u tot wanneer dit label geldig is. Verder bespreken we in deze blog de betekenis van VEL en EI, wat de verschillen zijn en welk alternatieven er zijn.

De betekenis van Vereenvoudigd Energielabel (VEL)

Het VEL was een label dat de energieprestatie van een woning op een eenvoudige manier weergaf. Het label werd berekend op basis van een aantal kenmerken van een woning, zoals het bouwjaar, de isolatie en het type verwarming. Het VEL liep van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). De normering van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig) is nog steeds van toepassing als kopers en -/of huurders offertes vergelijken.

De betekenis van Energie-Index (EI)

De EI was een uitgebreidere versie van het VEL. De Energie-Index werd berekend op basis van een gedetailleerde berekening van de energieprestatie van de woning. Hierbij werden meer factoren meegenomen dan bij het VEL, zoals de oriëntatie van uw woning, de aanwezigheid van zonnepanelen en het type ventilatiesysteem. De EI was een uitgebreidere versie van het VEL. De schaal liep van 0 (zeer zuinig) tot 100 (zeer onzuinig).

Wat is het verschil tussen de betekenis van VEL en EI?

Het grootste verschil tussen VEL en EI is de manier waarop ze worden berekend. Het VEL is een eenvoudige berekening, terwijl de EI een gedetailleerde berekening is. Hierdoor is het energielabel EI nauwkeuriger dan het VEL en vertelt het meer over de invloed van een energielabel. EI resulteerde in een energielabel dat een beter beeld gaf van de energie-efficiëntie van een woning en de invloed daarvan op de energiekosten.

Het alternatief van VEL en EI

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een energielabel volgens de NTA 8800 te hebben. Dit energielabel is een uitgebreider label dan het VEL en de EI. Het energielabel volgens de NTA 8800 geeft een nauwkeuriger beeld van de energieprestatie van de woning en is bedoeld om kopers en huurders te helpen bij het maken van een betere keuze.

Wat is het energielabel volgens de NTA 8800?

Het energielabel volgens de NTA 8800 is een energielabel dat wordt opgesteld op basis van een gedetailleerde berekening van de energieprestatie van een woning. Hierbij worden diverse factoren meegenomen, zoals:

  • De isolatie van een woning
  • De installaties voor verwarming, koeling en ventilatie
  • De hoeveelheid zonne-energie die een woning kan opwekken door middel van zonnepanelen
  • Het type glas in een woning

De NTA 8800 loopt van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Naast de letterklasse krijgt de woning ook een score in kWh per m² per jaar. Dit getal geeft aan hoeveel energie uw woning gemiddeld per jaar verbruikt per vierkante meter.

Waarom is het energielabel volgens de NTA 8800 beter dan het VEL en de EI?

Het energielabel volgens de NTA 8800 is beter dan het VEL en de EI omdat de berekening van het energie-efficiëntie volgens de NTA 8800 gedetailleerder is dan de berekening van het VEL en de EI. Hierdoor geeft het energielabel volgens de NTA 8800 een beter beeld van de werkelijke energieprestatie van uw woning. Naast de letterklasse geeft het energielabel volgens de NTA 8800 ook een score in kWh per m² per jaar. Deze score geeft u als kopers en -/of huurders een goed beeld van hoeveel energie uw woning gemiddeld per jaar verbruikt. Ook stimuleert het energielabel volgens de NTA 8800 kopers en huurders om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dit kan leiden tot een lager energieverbruik en lagere stookkosten, maar draagt ook bij aan de waarde van uw woning.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: