Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van server-side tagging

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

In de moderne digitale wereld draait het bij alle succesvolle ondernemingen om relevante gegevens. Voor ondernemingen is het verzamelen en begrijpen van gegevens cruciaal om de juiste beslissingen te nemen, het gedrag van de doelgroep te begrijpen en de algehele prestaties te verbeteren. De online wereld van gegevensverzameling is constant aan het veranderen. De nieuwe manier om alle bezoekersgegevens te verzamelen en dit volgens de AVG-richtlijnen te doen heet server-side tagging. Maar wat betekent server-side tagging nu eigenlijk?

Wat is server-side tagging?

Server-side tagging is een techniek voor het verzamelen van gegevens op je website. Deze techniek verschilt wel met de voormalige/huidige manier van gegevensverzameling. Server-side tagging vervangt de tracking codes en pixels van platformen zoals Meta en Google, waardoor je als websitebeheerder de eigenaar van je eigen-verzamelde gegevens wordt. Je stelt namelijk zelf tags (regels) op welke gebeurtenissen en conversies op welke momenten gemeten worden. Deze zelf gedefinieerde gebeurtenissen en conversies sla je dan zelf op je eigen server op. En vanuit die server kan je zelf beslissen met welke analytische of marketing platforms je die gegevens deelt.

De voordelen van server-side tagging

  1. Met server-side tagging worden gegevens op een consistente manier verzameld, ongeacht het type apparaat of browser dat de bezoeker gebruikt. Dit zorgt voor nauwkeurige en betrouwbare gegevens, wat essentieel is voor de optimalisatie en de besluitvorming.
  2. De belasting op de browser van de bezoeker wordt vermindert, dit komt omdat er geen gegevens in de browser meer wordt opgeslagen en omdat er minder scripts afgelezen hoeven worden. Dit zal tot snellere laadtijden van de website leiden.

De nadelen van server-side tagging

  1. Server-side tagging lost de privacy problemen van gebruikers niet op. Als iemand op zijn/haar besturingssysteem of browser aangegeven heeft dat diegene niet getrackt mag worden, kan diegene wel nog steeds getrackt worden zo lang diegene de cookies in de cookiemelder accepteert. Het is dus een ideale oplossing voor de ondernemer en site-eigenaar, maar niet voor de eindgebruiker.
  2. De implementatie is complex. Je moet verstand hebben van DNS instellingen, javascript, datalayers, Google Tag Manager en servers om dit voor jezelf perfect in te stellen. Maar gelukkig zijn er ook partijen die deze implementatie uit kunnen voeren.

Hoe werkt server-side tagging?

Server-side tagging vereist enige technische implementatie. Allereerst zal er een server opgezet moeten worden en zullen er trackingcodes worden geconfigureerd om de server met de website te laten communiceren. Daarnaast moet er een tagging plan opgesteld worden voor alle gebeurtenissen en conversies die gemeten moeten worden. Dit tagging plan zal in een tag management systeem (TMS) geïmplementeerd moeten worden. De trackingcodes die op de site toegevoegd worden, zullen dus ook moeten luisteren naar de tags binnen het tag management systeem. En als laatst zal je de gebeurtenissen en conversies vanuit je server nog moeten delen met de benodigde marketing en analytische systemen/platformen.

Het populairste tag management systeem om server-side tagging te implementeren is Google Tag Manager. Google Tag Manager is marktleider met een marktaandeel van meer dan 85% als het gaat om tag management systemen. Met server-side tagging via Google Tag Manager kun je eenvoudig tags, triggers en variabelen aanmaken zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt.

Conclusie

Server-side tagging is een waardevolle manier om bezoekersgegevens te verzamelen. Met server-side tagging kan je als onderneming weer accuraat je websitebezoekers analyseren. Alle conversies en gebeurtenissen die je zonder server-side tagging zal missen, kunnen de sleutel zijn tot het ontgrendelen van waardevolle inzichten die je site, campagnes en je processen kunnen optimaliseren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: