Licht kan gezien worden als een van de grootste ontwikkelingen van de moderne tijd. Sinds de ontdekking van de gloeilamp door Thomas Edison (en velen anderen die al daarvoor experimenteerden met het genereren van licht met behulp van elektriciteit) heeft kunstlicht een onmisbare plaats ingenomen in het dagelijkse leven. Licht kan diverse functies hebben. Om met behulp van licht een ruimte functioneel of sfeerbepalend optimaal tot zijn recht te laten komen, kan het aan te raden zijn professioneel lichtadvies in te winnen. Hieronder lees je meer wat goed lichtadvies allemaal inhoudt.
Wat is lichtadvies?
Aan een goede uitvoering van iets, ligt vaak een degelijk plan en ontwerp ten grondslag. Een gebouw wordt eerst helemaal op papier ontworpen, voordat er daadwerkelijk een schop in de grond gezet wordt. Bij de inrichting van een ruimte is het heel normaal dat er een plattegrond en mogelijk ook een 3D-ontwerp wordt gemaakt om een idee te krijgen van het eindresultaat. Zo ook als het gaat om lichtadvies. De functie en de sfeer in een ruimte, gebouw of omgeving worden sterk beïnvloed door de verlichting. Het ontwerpen en plannen van deze verlichting noemt men ook wel lichtadvies.
Wat houdt lichtadvies in?
Een goed lichtadvies bestaat uit diverse onderdelen. De twee meest belangrijke zijn een lichtberekening en een lichtplan. Een lichtberekening bestaat uit een cijfermatig overzicht met de verlichtingssterktes per armatuur, of een plattegrond of 3D-weergave van een ruimte met ISO-lijnen. Het lichtplan is meestal een plattegrond waarop de verlichtingsarmaturen zijn ingetekend. Hierbij worden de indeling van de ruimte en de gewenste verlichting weergegeven.
Eventueel kan een lichtadvies daarnaast ook nog bestaan uit bijvoorbeeld een overzicht met of aanbevelingen van voorgestelde armaturen en / of lichtbronnen, een energiescan (terugverdientijd van de investering), een visualisatie van de gewenste sfeer ter inspiratie en aansluitschema’s voor de installatie van de verlichting.
Hoe gaat het opstellen van lichtadvies in zijn werk?
Een lichtadviseur heeft de nodige informatie nodig om de functie en sfeerbepaling van licht te kunnen optimaliseren. Soms is het voldoende dat een klant meer informatie op het gebied van bijvoorbeeld de architectuur van de ruimte of het gebouw, de functie van het licht, interieurstijl, gebruikers van de ruimte, het beschikbare budget en duurzaamheidswensen telefonisch, per mail of online opgeeft. Soms kan het ook nodig zijn dat een lichtadviseur op locatie langskomt. Vervolgens gaat de lichtadviseur aan de slag met het opstellen van het lichtadvies. Ziet een klant het plan graag gerealiseerd? Dan kun deze vaak direct de artikelen bestellen, of de installatie van de verlichting inplannen.
Voor wie is lichtadvies bedoeld?
Er zijn allerlei partijen die interesse kunnen hebben in goed lichtadvies. Een klein aandeel van de doelgroep bestaat uit particulieren die hun woning een exclusieve uitstraling willen geven. Veelal gaat het echter om VVE’s die een mooie en goede verlichting van gemeenschappelijke ruimtes in appartementencomplexen willen, en installateurs en bedrijven die goed advies willen op het gebied van kantoorverlichting, winkelverlichting of industrieverlichting. Bij bedrijven gaat het vaak niet (alleen) om sfeer, maar (ook) om het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?